IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон е против излизане на Унгария от ЕС

Това е екзистенциален въпрос за европейците, това е голям дебат. Аз не подкрепям идеята за прибягване до Член 50, каза той

18:29 | 25.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не подкрепя идеята за изключване на Унгария от ЕС, предаде БТА, позовавайки се на информация от Ройтерс. Редица европейски лидери разкритикуваха унгарските власти заради приемане на закон, касаещ ЛГБТ общността. Вчера премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че с този новоприет закон Унгария няма какво повече да прави в ЕС.

Днес Макрон коментира: "Това е екзистенциален въпрос за европейците, това е голям дебат. Аз не подкрепям идеята за прибягване до Член 50 (от Лисабонския договор, иницииращ изключване на страна членка от ЕС)".

Макрон заяви също, че е нужно да се води "културна битка" с някои страни членки, като Унгария и Полша. Той каза, че държавите членки на ЕС трябва да се опитат да разберат как дадена страна членка е стигнала до такава ситуация, както например Унгария и Полша, в които бяха приети анти-ЛГБТ закони.

"Трябва да водим една културна битка, една битка на цивилизациите", смята Макрон.

Президентът на Франция изрази безпокойство от възхода на нелибералния консерватизъм в някои страни членки, които, по думите му, подкопават ценностите на ЕС.

"Борбата срещу хомофобските закони е защита на индивидуалните свободи и на човешко достойнство", каза той.

В сряда ЕК обяви, че ще започне съдебно производство срещу Унгария заради спорния закон, който ограничава ЛГБТ съдържанието.

"Унгарският законопроект е срам", коментира председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен пред репортери в Брюксел в сряда. „Ще използвам всички правомощия на Комисията, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани, независимо кой сте и къде живеете“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Грешиш, "баце" просто не е вярно. Помисли за "маце".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
баце , не знам за "педалето" как и колко се обажда за да се разпознае , ама ти през статия дращиш за педалета и вувузели ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Макрон е против излизане на Унгария от ЕС > Ти за пeдалето не питай, то само се обажда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още