IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Еврозоната се възстановява по-бързо от очакваното

Според президента на ЕЦБ инфлацията ще нараства и през есента, но само временно

20:42 | 25.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лагард по време на срещата на върха. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Лагард по време на срещата на върха. Снимка: Bloomberg LP

Еврозоната се възстановява по-бързо от очакваното по-рано, но все още се нуждае от постоянна фискална и парична подкрепа, така че коронавирусната пандемия да не оставя своите белези върху икономиката. Това каза в петък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„БВП на еврозоната се възстановява и ще се върне на нивата отпреди пандемията до първото тримесечие на 2022 г.,  което би било с три месеца по-рано от очакванията ни през пролетта", посочи Лагард пред европейските лидери, съобщава Ройтерс, цитирайки служител, запознат с водените разговори.

Същевременно Лагард призова лидерите да поддържат по-разхлабена фискална политика, предупреждавайки, че преждевременното спиране на мерките за стимулиране може да провали нововъзникващото възстановяване.

На срещата на върха тя заяви, че е необходима постоянна подкрепа, за да се избегне възможността пандемията да остави големи белези върху икономиката. „Фискалната и паричната политика продължават да играят своята роля в подкрепа на икономическата активност и укрепване на доверието. Необходима е непрекъсната подкрепа“, каза тя.

Лагард е цитирала примера с последиците от голямата финансова криза, когато отскокът не успя да бъде поддържан, защото „зелените издънки не бяха напоени“, цитира Bloomberg запознат източник, пожелал анонимност.  

Според Лагард инфлацията в еврозоната вероятно ще продължава да се повишава през есента, но отново се аргументира, че това ще бъде само временно нарастване.

Това мнение обаче не се споделя от всички. По-рано днес главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан заяви в интервю за CNN: „Не разбирам откъде идва тази увереност, че инфлацията ще бъде временна. Бих предпочел централните банкери да бъдат по-отворени. Но те са абсолютно убедени в своето мнение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Трите баби управляват ЕС - Лагард, Меркел и Фон дер Лайен. Бих предпочел 30-40 годишни с мислене като на министър Петков да водят ЕС. Щото много ми лъха на социализъм тоя съюз последните 10 г. От времето на алкохолика Юнкер та до сега...слава богу едната баба май щяла да се пенсионира наесен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още