IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия отново спря вписването на новия надзор на ББР

От понеделник всеки ден ще подавам ново заявление за вписване на Надзора и ще правя публично изявление какво се случва, казва икономическият министър Петков

21:35 | 25.06.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката. Снимка: БГНЕС

Новото назначение от професионални банкери за Българската банка за развитие (ББР), които трябва да развиват банката да работи с малките и средни предприятия, е било спряно от съдия Мария Вранеску. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков в предаването „Панорама“ по БНТ. Така вписването на новите назначения в Търговския регистър е спряно „незаконно“ според Петков. 

Кирил Петков освободи стария Надзорен съвет на банката, след като установи, че тя е отпускала кредити основно на 8 големи фирми, а идеята на ББР е да бъде в помощ на малкия и средния бизнес.

„Точно по този казус имаме пълно несъответствие със закона, защото актовете на Българската народна банка не могат да бъдат спирани. Когато вече пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото, за малките и средни предприятия, да не се дават на осем фирми 1 млрд. лева, когато вече всичко е завършено, щом БНБ го е одобрила и трябва да се впише и не може да се спира, се получава едно дълбоко вътрешно убеждение на Мария Вранеску. Тя е взела решение днес в несъответствие със Закона да спре това назначение“, каза Петков.

Министърът намекна за зависимост на въпросната съдийка. 

„Това дълбоко вътрешно убеждение е базирано на нещо друго освен следването на закона. Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този. Разчитам на всеки един от съдиите, който знае Закона – чл. 152, ал. 2 от Закона за кредитните институции, да направи своето, защото заради едно или две такива решения имаме лошата репутация на българския съд. Никой инвеститор в момента не може да се довери на решенията, които се базират в несъответствие със закона. Как можем да разчитаме, че българската държава ще се движи напред, когато за 4 часа – най-бързото решение, което сме виждали, съдия Мария Вранеску решава срещу закона. Тя вписва всичко и спира вписването на новия надзор", посочи министър Петков.

Същевременно той увери, че от понеделник всеки ден ще подава ново заявление и ще прави публично изявление какво се е случило с новото заявление. 

По думите му би трябвало българският съд да дава възможност на случаен принцип казусите да се решават при различните съдии, но в момента има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР. Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску, допълни министърът на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Boncho
преди 2 години
Бойчо, Бойчо какво им е професионалното на тея? Единият е доказано в съда некомпетентен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още