IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малта влезе в „сивия списък“ за пране на пари

Пакистан остава под засилено наблюдение

12:03 | 26.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалният наблюдател за мръсни пари заяви в петък, че е добавил Малта към своя „сив списък“ на страните, подложени на засилен мониторинг, и е запазил Пакистан в списъка, въпреки напредъка в борбата с финансирането на тероризма, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Работната група за финансови действия (FATF) също заяви, че Хаити, Филипините и Южен Судан са добавени към сивия списък и че Гана е премахната, след като страната е постигнала напредък.

Малтийското правителство вече бе отбелязало включването си в списъка, което няма правни последици. ПремиерътРобърт Абела нарече включването на страната "несправедливо".

FATF предприе своя ход след години на международна критика на малтийската политика, включително продажба на национални паспорти, както и липса на правни действия срещу държавни служители, които бяха споменати в Панамските документи за създаването на тайни офшорни компании.

"Остават сериозни слабости и области на работа, които Малта трябва да реши", каза президентът на FATF Маркус Плейер на пресконференция. "От решаващо значение за Малта е да увери, че съществуват системи, които са достатъчно силни, за да предотвратят прането на пари и финансирането на тероризма."

Плейер заяви, че Пакистан остава под засилено наблюдение, въпреки съществения напредък по отношение на всички точки в плана за действие за 2018 г., с изключение на последната точка, свързана с разследването и преследването на висши лидери и командири на терористични групи, определени от ООН.
Той добави, че Пакистан все още не успява да въведе глобални стандарти за борба с изпирането на пари.

"Това означава, че рисковете от пране на пари остават високи, което от своя страна може да подхрани корупцията и организираната престъпност."

Съветът за борба с изпирането на пари на Филипините, председателстван от губернатора на централната банка, излезе с изявление в събота, в което декларира ангажимента на страната да изпълни 18 точки за действие от плана на FATF в предвидения срок.

През януари Филипините приеха закон за засилване на регламентите срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Както съм имал повод да кажа, няма такова понетие "пране на пари". То е измислено от органите на сигурността, полицията и тайните служби - за да може да се оказва натиск над един или друг човек, над една или друга фирма. Парите не миришат и няма нужда да се перат, както е казвал император Веспасиян , още преди около 2000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още