IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW се сбогува с дизела и бензина в Европа до 2035 г.

В други части на света обаче германският концерн ще си остави повече време за прехода

09:18 | 27.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският производител на автомобили Volkswagen възнамерява да излезе от бизнеса с автомобили с двигатели с вътрешно горене постепенно. „В Европа ще напуснем бизнеса с дизелови и бензинови двигатели между 2033 и 2035 г., в САЩ и Китай малко по-късно“, заяви директорът на продажбите на VW Клаус Целмер пред Münchner Merkur (съботно издание).

„В Южна Америка и Африка, поради липсата на политически и инфраструктурни рамкови условия, преходът ще отнеме малко повече време“, пояснява той. Като масов производител Volkswagen имал по-различни предизвикателства, които трябва да преодолее при трансформацията, отколкото например производителите на автомобили, които продават превозни средства основно в Европа.

Целмер каза пред вестника, че най-късно до 2050 г. целият флот на VW трябва да стане въглеродно неутрален. В Европа той се надява до 2030 г. 70% дял от общите продажби на компанията да бъдат електрически. Това би подготвило концерна за евентуално затягане на климатичните цели на Европейския съюз и дори компанията би могла да г надмине.

Що се отнася до крайните дати за двигателите с вътрешно горене, има разлики между германските автомобилни компании. Например дъщерното дружество на Volkswagen Audi възнамерява да представи последния SUV с такова гориво през 2026 година. Производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене трябва постепенно да се прекрати до 2033 г.

Шефът на Daimler Ола Келениус обяви, че моделната гама ще бъде въглеродно неутрална преди 2039 година. Главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе не задава конкретна крайна дата. До 2030 г. се очаква всяко второ продадено BMW да бъде електрическа кола, а дотогава подразделението за малки автомобили Mini трябва да премине изцяло към електромобилност.

Целмер показва оптимизъм по отношение на сегашния глобален недостиг на чипове, който в момента спъва и автомобилното производство. „В момента предполагаме, че предлагането на чипове ще остане напрегнато през следващите месеци, но ще бъде достигната и най-ниската точка на кризата с доставките“. Въпреки това не можело да бъдат изключени допълнителни корекции в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още