IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсебените от златото индийци наливат милиарди в криптовалути

Регулаторните несигурности изглежда не притесняват инвеститорите в страната, които вече са над 15 млн. души

14:01 | 28.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Мантрата на криптофеновете, че биткойнът е нищо по-различно от дигитално злато, изглежда печели нови последователи сред най-големите притежатели на благородния метал.

В Индия, където домакинствата притежават над 25 тона злато, инвестициите в криптовалути са нараснали от около 200 млн. долара до близо 40 млрд. долара през миналата година, показват данни на Chainalysis. И това става въпреки враждебността към този клас активи от централната банка и предложенията за забрана на търговията.

Ричи Сод, която е предприемач на 32 години, е една от тези, които са преминали от златото към криптовалутите. От декември насам тя е вкарала над 1 млн. рупии (13 400 долара) – част от които взети на заем от баща ѝ, в биткойни, доуджкойни и етери.

И засега има късмет с времето. Тя затвори част от позициите си, когато биткойнът бе над 50 хил. долара през февруари и купи отново нови монети при последния срив на цената. Това ѝ позволи да финансира разрастването в чужбина на своя образователен стартъп Study Mate India.

„По-скоро бих сложила парите си в крипто(валути), отколкото в злато“, казва Сод. Според нея дигиталните пари са по-прозрачни от златото или имотите, а възвръщаемостта е по-голяма в краткосрочен план.

Тя е част от все по-нарастващия брой индийци – вече над 15 млн. – които купуват и продават дигитални пари. За сравнение в САЩ трейдърите на тези активи са 23 млн. души, а във Великобритания – едва 2,3 млн.

Ръстът идва от възрастовата група 18-35 г., казва съоснователят на първата индийска криптоборса. Според последни данни на Световния съвет за златото пълнолетните индийци под 34 г. имат по-малко апетит за злато, отколкото по-възрастните.

„Смятат, че е далеч по-лесно да се инвестира в Крипто(валути), отколкото в злато, защото процесът е много пост“, казва Сандийп Гоенка, съосновател на ZebPay и представител на индустрията в преговорите с властите за регулациите. „Влизате онлайн, може да си купите крипто(валути), няма нужда да ги удостоверявате за разлика от златото“, посочва той.

Една от най-големите бариери, които спират по-масовото приемане е регулаторната несигурност. Миналата година Върховният съд в страната отмени решение от 2018 г., забраняващо търговията с криптовалути от банкови структури, което на свой ред доведе до пик на търсенето.

Засега обаче властите все още не показват признаци, че приемат с отворени обятия криптовалутите. Централната банка на страната посочва, че има „големи притеснения“ за този клас активи, а преди шест месеца правителството предложи забрана на търговията с дигитални монети – макар че оттогава темата остава относително без коментар.

„Стрелям на сляпо“, казва Сод. „Имам апетит за поемане на риск, така че съм готова да поема риска от забрана“, посочва още тя.

Враждебността на властите обаче може да означава, че много по-големи индивидуални инвеститори се въздържат да говорят открито за притежанията си. Банкер, с когото  Bloomberg разговаря, инвестирал над 1 млн. долара в криптоактиви, казва, че се притеснява. Без ясни данъчни правила той се опасява, че властите може да започнат проверки, ако е публично известен като крупен криптоинвеститор.

Той вече има намерение да премести търговията си в офшорна сингапурска банка, ако в сила влезе забрана.

В момента стойността на индийския пазар на дигитални активи остава само частица от пазара на злато. И все пак, ръстът е налице – особено при търговията. Четирите най-големи криптоборси наблюдават скок на търговията до 102 млн. долара от 10,6 млн. долара година по-рано, показват данни на CoinGecko. И все пак, индийският пазар за 40 млрд. долара значително изостава от китайския например за 161 млрд. долара, според Chainalysis.

Засега все по-големият интерес е признак за готовността на индийците да поемат рискове във финансовия сектор, който е залят от примери за регулаторни неуредици.

„Смятам, че с времето всички ще ги приемат във всяка държава“, казва Кенет Алварес, 22-годишен инвеститор на дребно, който до този момент е вложил 1300 долара в криптовалути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Смешна статийка, пълна с глупости. Първо, домакинствата в Индия притежават НЕ 25 тона злато, а 25 000 тона. Второ, мнението на някакъв анонимен ръждивец е едно от милион. Трето, малко ви е старо инфото, миналата година, когато пирамидата беше в пика си, навсякъде имаше ръст на спекулата, но тази година положението е мноооого различно! По цената личи. Общо взето изсмукан от молива пасквил, жалък опит за хвалба на пирамидата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Как ще дхат супата всичките тия китайци и индийци, къде наливат пари в тая пирамида на ЦРУ :] Накрая едни хора ще си останат с пари, а останалите ще гризът "дигитално злато" :DИ ето един специален музикален поздрав за тези оптимисти:https://***.youtube.com/watch?v=2XDYCQDYZoo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още