IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога България ще ограничи ползването на пластмаса за еднократна употреба?

Някои от фирмите нямат алтернативни производства – ще затворят и това са загубени работни места, предупреди Цветанка Тодорова от Браншова Асоциация Полимери

16:11 | 28.06.21 г.
Кога България ще ограничи ползването на пластмаса за еднократна употреба?

Надявам се, че държавата ще намери необходимите мерки, които да бъдат приложени в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, така че фирмите, които в момента произвеждат пластмасови изделия за еднократна употреба, действително да се преориентират към други производства. Това коментира Цветанка Тодорова, председател на управителния съвет на Браншова Асоциация Полимери (БАП), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Силно се надявам тези мерки да бъдат направени така, че фирмите действително да ги почувстват. Ние като браншова организация се надяваме, че с диалог с институциите ще успеем да стигнем до успешен край, така че да се запазят работните места“ прогнозира тя.

Цветанка Тодорова обясни, че около 50-60 фирми произвеждат пластмасови изделия, които директно се забраняват – прибори, бъркалки и др.

„Някои от тях, които нямат алтернативни производства, директно ще затворят. Засегнати ще бъдат и фирмите, които произвеждат опаковки - те са около 250 на брой. Това сами разбирате, че ще е свързано с загубата на много работни места", прогнозира експертът.

Тодорова напомни, че бизнесът от доста време знае, че такива мерки ще бъдат наложени все някога и затова производителите вече създават алтернативни продукти, като например прибори и бъркалки от биоразградими материали.

Тя обаче напомни, че в европейската директива е разрешено използването на полимери, само ако те не са химически модифицирани.

„За съжаление се опасяваме, че тази възможност няма да може да бъде използвана. На практика от такива полимери не могат да се произвеждат никакви изделия. Ако това бъде пренесено буквално в наредбата, производителите няма да имат алтернатива. Много трудно и много неекспертно се случват нещата“, е мнението на председателя на ръководството на БАП.

По думите на Тодорова, за изделията, които не са забранени, а именно чашите за безалкохолни напитки, различни кутии и бутилките за безалкохолни напитки до 3 литра, ще се въведе продуктова такса, чиято цел всъщност е да ограничи потреблението.

„Същото нещо се случи с полимерните торбички и действително е ограничено потреблението“, подчерта Тодорова.

Тя разкри, че разликата, която ще бъде с тази разширена отговорност на производителите под формата на продуктови такси, е тези средства да отиват целенасочено за кампании за информиране на потребителите относно многократната употреба и преработване на пластмасовите изделия. Единствената алтернатива към този момент се явяват дървените бъркалки и прибори.

Цветанка Тодорова обаче не е убедена, че това е най-добрият вариант за околната среда.

„На европейско ниво има изследвания и опасения, че не се осъществява контрол върху дървените изделия, тъй като те не са изцяло от дърво, а всъщност дървесните частици са слепени с полимер. Има подозрения доколко подобно производство е екологично“ предупреди тя.

Цветанка Тодорова смята, че поведенческите навици се променят с времето и с много добра информираност.

Евродирективата за забрана на пластмасовите продукти трябва да влезе в сила на 3 юли. Най-късно в началото на септември се очаква да влезе в сила българската наредба, с която се забранява определени продукти от пластмаса. Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане в началото на юли и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерския съвет, за да влезе в сила през октомври.

От каква пластмаса могат за бъдат произведени екологичните опаковки от пластмаса? На какъв език трябва да се прави упътването към пластмасовите опаковки? Какви средства са необходими, за да преминат българските фирми към екологично производство в унисон с европейското законодателство за кръгова икономика?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още