IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Deutsche Bank зове за напредък за съюза на капиталовите пазари

Нуждаем се от надежден, унифициран набор от правила за 27 държави, казва Кристиан Зевинг

22:32 | 28.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зевинг по време на конференцията. Снимка:&nbsp;&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Зевинг по време на конференцията. Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg

Шефът на Deutsche Bank Кристиан Зевинг настоява за напредък в стандартизацията на капиталовите пазари в Европа. Общият европейски капиталов пазар е, наред с други неща, „предпоставката, за да успеем в трансформацията към устойчива икономика“, каза той в понеделник по време на на банковата конференция Euro Finance Summit“ във Франкфурт.

Същността на Съюза на капиталовите пазари е да премахне бюрократичните препятствия между отделните държави от Европейския съюз, за да дадат на компаниите повече възможности за набиране на пари. Потребителите също трябва да имат повече възможности за трансгранични инвестиции, пише Handelsblatt. 

В Европа - за разлика от САЩ например - заемите и финансирането се отпускат предимно от банки. Плановете на Европейската комисия за съюза на капиталовите пазари датират от септември 2015 г., но изпълнението се забавя.

Имаме нужда най-сетне от „надежден, унифициран набор от правила за 27 държави“, предупреди Зевинг. Вместо това паричният съюз все още се състоял от 27 подпазара - например по отношение на неплатежоспособност, ценни книжа и правила за потребителите. „Нуждаем се от банков съюз и съюз на капиталовите пазари, който също така включва надежден фонд за гарантиране на влоговете“, каза банкерът.

Една от "съществените стъпки за по-силен капиталов пазар" е съживяването на европейския пазар на секюритизация, каза Зевинг. „Става въпрос само за превръщането на солидните заеми в ценни книжа. Това ще облекчи балансите на банките, които трябва да отговарят на високи капиталови изисквания, и по този начин ще даде възможност за допълнителни заеми за икономиката“.

Обединяването на вземанията си спечели лоша репутация през финансовата криза 2007/2008 г., защото рейтинговите агенции снабдиха цели пакети от високорискови заеми за недвижими имоти за купувачите на жилища в САЩ с най-високите си оценки като доходоносни ценни книжа.

От гледна точка на Зевинг един от проблемите е прекалено строгото регулиране на европейския финансов сектор: „Ние в Европа се намираме в момент, в който стигаме твърде далеч“, каза Зевинг. „Трябва да внимаваме, за да останем конкурентоспособни“. Банките в еврозоната бавно, но сигурно се отдалечавали все повече и повече от тези в другите региони.

В САЩ например няма фонд за преструктуриране като в Европа и разпоредбите за устойчиво финансиране не са толкова строги. „Това води до голяма степен на несигурност“. Освен това банките в Европа продължавали да губят позиции за сметка на големите американски кредитори

Зевинг, който наскоро стана президент на Асоциацията на частните банки (BdB), разкритикува факта, че финансовите компании трябвало да понасят все повече натоварвания особено заради Европейския фонд за преструктуриране. През 2021 г. кредиторите ще трябва да съберат повече от десет милиарда евро вноски, което е увеличение с над 60 процента в сравнение с 2016 г.

„Но това не се дължи на факта, че рисковете в европейската банкова система са се увеличили - а главно защото разхлабената парична политика продължава да надува балансите", обясни Зевинг. В резултат целевият обем на фонда се оценява на 78 милиарда евро, с около 20 милиарда повече от първоначално предвидения. "Трябва да се запитаме защо тези милиарди трябва да лежат в тази фаза на времето неизползвани във фонд“.

В допълнение към бъдещето на европейското регулиране облекчаването на пандемията и бъдещите теми за цифровизация и устойчивост доминираха в дебата на индустриалната конференция. Луц Дидрихс, ръководител за Германия на голямата френска банка BNP Paribas, счита, че банките в еврозоната продължават да са в слабо състояние въпреки икономическия подем.

Последните прогнози за растеж са положителни, каза Дидрихс. За Германия Съветът на икономическите експерти очаква увеличение на националния продукт от 3,1% за 2021 г. и дори 4,0% за еврозоната. „Но все още не е предвидимо как ще се отрази нарастването на несъстоятелността след изтичане на пакетите от помощи“. Възвръщаемостта на собствения капитал на банките вероятно ще спадне драстично с оглед на постоянно ниските лихвени проценти и предстоящите по-високи неизпълнения на заемите.

Следователно според него ставало въпрос за продуктивно използване на импулса за дигитализация, причинен от пандемията: „Има възможност да се създаде нещо ново. Нека работим върху трансформацията, а не върху възстановяването на статуквото“. Клоновете, например, не били задължителни: „Ние обслужваме шест милиона клиенти - без клонове“, каза Дидрихс, позовавайки се на дъщерното дружество на BNP Consors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още