IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализацията на Facebook мина 1 трлн. долара след важна съдебна победа

В тежко поражение за американските антикартелни власти съдия във Вашингтон реши, че няма доказателства за монопол на социалната мрежа

08:36 | 29.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американското правителство претърпя сериозен неуспех, опитвайки се постигне съдебно разпореждане за разпадане на социалната мрежа Facebook. Съдия във Вашингтон отхвърли жалба от страна на федералната търговска комисия FTC. След обявяването на новината акциите на Facebook поскъпнаха с повече от четири процента. Според Bloomberg пазарната капитализация за първи път се повиши над границата от един трилион долара.

Съдията отправи остри критики към адвокатите на агенцията. „Искът на FTC не казва почти нищо конкретно за това колко голяма мощност е имал и все още има Facebook на един правилно дефиниран продуктов пазар“, пише той. „Сякаш властите искат съдът просто да одобри общото убеждение, че Facebook е монополист“. Правната концепция за монополна позиция е точно определена и се отнася до ясно определен пазар, пише още съдията.

Твърдението на агенцията, че Facebook има над 60 процента от неясно дефиниран пазар, е „твърде спекулативно и задължително, за да се поддържа и занапред“, пише той в решението. 

В делото, подадено през декември, FTC обвини Facebook в нелоялна конкуренция и искаше концернът да бъде принуден да се раздели с Instagram и WhatsApp. Facebook бил купил фотоплатформата и чат услугата, за да защити господството си над своите конкуренти, е аргументът на държавния орган. 40 щата също заведоха подобен собствен иск.

Централен въпрос сега е как администрацията на президента Джо Байдън възнамерява да се справи със случая - той наследи делото от своя предшественик Доналд Тръмп. Лина Хан - известен критик на конкурентната позиция на големите технологични компании - наскоро беше назначена за нов шеф на FTC.

Facebook поиска съдът да отхвърли съдебния иск - наред с други неща, защото FTC твърде бегло е очертала пазара, на който действа Facebook.

Въпреки че съдия Джеймс Боасберг напълно отхвърли жалбата на прокурорите, той даде на FTC 30 дни, за да обоснове агенцията по-добре жалбата им. Той не е съгласен с всички аргументи на Facebook, каза Боасберг.

В подкрепа на иска си FTC пише: „Действията на Facebook за консолидиране на монопола му не позволяват на потребителите да ползват предимствата на конкуренцията. Нашата цел е да отблъснем антиконкурентното поведение на Facebook и да възстановим конкуренцията“.

Още тогава юристи се съмняваха дали прокурорите и FTC ще подкрепят аргументирано твърденията си. „Трябва да докажет в съда, че е имало изключващо поведение и вреда за потребителите“, каза по това време Джеймс Кейт, директор на института за антитръстово право в престижния университет Fordham.

Facebook атакува иска с няколко основания. Един от основните му аргументи беше, че FTC разследва и двете придобивания, когато те бяха обявени - преди девет и  съответно седем години, и позволи на двете сделки да бъдат завършени. Въпреки че антитръстовите органи могат да оспорят завършени сливания, Facebook твърди, че случаят на FTC е безпрецедентен и агенцията никога не обяснява защо предишните ѝ решения за одобрение на покупките са били погрешни. Компанията също така твърди, че Решението на Върховния съд през април, което ограничава правомощията на FTC да възстановява пари за измамени потребители, изисква жалбата да бъде отхвърлена.

Facebook купи Instagram за около 1 млрд. долара през 2012 г., а WhatsApp - за около 22 млрд. долара през 2014 г. Двете услуги вече имат над един милиард потребители. По това време американските надзорни органи одобриха поглъщането на Instagram и WhatsApp.

В миналото също имаше обаждания за отделянето на Instagram и WhatsApp от Facebook. През последните години групата събра по-тясно инфраструктурата зад платформата на своята онлайн мрежа, както и Instagram и WhatsApp. Това би затруднило технически разделението.

След решението на съдията в американския Конгрес отново се появиха силни призиви за по-строги закони срещу технологичните гиганти. В Камарата на представителите ръководителят на комисията по правни въпроси Джеролд Надлър и председателят на подкомисията за картели Давон Сицилин потвърдиха, че от тяхна гледна точка Facebook има монополна позиция. Те се позоваха на законите за конкуренцията в технологичната индустрия, които демократите инициираха преди няколко дни.

Като цяло натискът върху технологичните компании в САЩ нараства значително от седмици. Освен всичко друго, Министерството на правосъдието на САЩ разследва Google, а държавното обвинение заведе дело срещу Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Възможността да цензурираш, да промиваш мозъци и да правиш цветни революции (Арабската пролет) - безценно. За другото си има VISA и Master Card.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Остава само някой да обясни - какво точно в една социална мрежа струва 1 ГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още