IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследване: Moderna и Pfizer/Biontech защитават в продължение на години

От бустерна доза нужда ще имат само хора, които са постоянно лекувани с лекарства, и възрастни хора със слаба имунна система

09:16 | 29.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Здравен работник подготвя ваксиниране с препарата на Pfizer-BioNTech в Boston Medical Center в Бостън. <em>Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg</em></p>

Здравен работник подготвя ваксиниране с препарата на Pfizer-BioNTech в Boston Medical Center в Бостън. Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Предполага се, че ваксините на Pfizer/Biontech и Moderna ще защитават от коронавирус в продължение на години.

Според публикувано току-що научно изследване в списание Nature тези ваксини предизвикват устойчив имунен отговор в организма. Резултатите подкрепят убеждението, че повечето хора, имунизирани с иРНК ваксини (на базата на информационното РНК), може да не се нуждаят от бустерна доза, стига вирусът и неговите варианти да не прогресират значително над сегашните си форми. 

Според учените, участващи в изследването, обаче това не е гарантирано на 100%.

„Това е добър знак за това колко издръжлив е имунитетът ни след тази ваксина“, казва пред New York Times изследователят Али Елебеди, имунолог от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, за резултатите.

Проучването не разглежда коронавирусната ваксина, направена от Johnson & Johnson, но Елебеди казва, че очаква имунният отговор да бъде по-малко траен от този, произведен от иРНК ваксините.

Преди месец ръководен от Елебеди изследователски екип установи, че преболедувалите имат имунни клетки срещу Sars-CoV-2 в костния мозък дори осем месеца след заразяването. Друго проучване показва, че така наречените В-клетки с памет остават в тялото поне една година след инфекцията.

Според проучването само хора, които са постоянно лекувани с лекарства, и възрастни хора със слаба имунна система може да се нуждаят от бустерна доза (повторно ваксиниране след пълния курс ваксина). Според изследователската група около Елебеди е трудно да се предскаже колко точно ще продължи защитата на иРНК ваксини. Без варианти имунитетът теоретично би могъл да продължи цял живот, но вирусът очевидно се развива.

Конкретиката за изследването

Д-р Елебеди и колегите му са набрали 41 доброволци - включително осем с анамнеза за заразяване с вируса - които са имунизирани с две дози ваксина Pfizer-BioNTech. От 14 от тези хора екипът извлича проби от лимфните възли на три, четири, пет, седем и 15 седмици след първата доза. Тази старателна работа прави това „героично проучване“, казва Акико Ивасаки, имунолог от Йейл. „Този вид внимателен анализ на времевия ход при хората е много труден за изпълнение“, пояснява той.

Екипът на Елебеди установява, че 15 седмици след първата доза ваксина зародишният център все още е силно активен при всичките 14 участници и че броят на клетките на паметта, разпознали коронавируса, не е намалял.

„Фактът, че реакциите продължиха почти четири месеца след ваксинацията - това е много, много добър знак“, казва д-р Елебеди. Зародишните центрове обикновено достигат пик една до две седмици след имунизацията и след това отслабват.

„Обикновено след четири до шест седмици не остава много силен имунен отговор“, казва Дийпта Батачаря, имунолог от университета в Аризона. Зародишните центрове, стимулирани от иРНК ваксините, „все още продължават, месеци след това, и няма много спад при повечето хора“.

По-думите му досега учените са изследвали устойчивостта на зародишните центрове на базата на изследвания върху животни. Новото проучване е първото, което показва какво се случва при хората след ваксинацията.

Резултатите показват, че по-голямата част от ваксинираните хора ще бъдат защитени в дългосрочен план - поне срещу съществуващите варианти на коронавирус. Възрастните хора, хората със слаба имунна система и тези, които приемат лекарства, потискащи имунитета, може да се нуждаят от бустери. Преболедувалите Covid-19, които по-късно са имунизирани, може изобщо да не се нуждаят от тях.

При хората, които са били заразени с коронавирус и след това са имунизирани, се отчита значителен тласък в нивата на антителата, най-вероятно защото техните В-клетки на паметта - които произвеждат антитела - са имали много месеци да се развият преди ваксинацията.

Колко точно ще продължи защитата от иРНК ваксини е трудно да се предскаже. При липсата на варианти, които да заобикалят имунитета, на теория имунитетът може да продължи цял живот, твърдят експерти. Но вирусът очевидно се развива.

„Всичко, което всъщност ще изисква бустер, ще се базира на вариантите, а не на отслабване на имунитета“, казва Бхатачаря. „Просто не виждам отслабване на имунитета", пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Moderna и Pfizer/Biontech защитават в продължение на години ..." .............даже и от уроки ... : ))) ... давай Бойче , жътва е сега , ден година храни , утре току виж , отменили "пандемията" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
ми да ноо ясно, та да мое да пукалдясат скоротечно щот натоварват и без тва празната пенсионна система ..... е Солара мое си бодне и такава, че за децата му да има да ги прасне и тех докат започнат да светят от ижексии у тъмината ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още