IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Политически вмешателства причиняват дисбалансите при пенсиите

Върна се явлението за заплащане в плик под масата, каза министърът на труда и социалната политика

10:27 | 29.06.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гълъб Донев <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Гълъб Донев Снимка: БГНЕС

В последните години с политически решения се наруши балансът в пенсионната система, а винаги, когато в нея има политически вмешателства, се получават изкривявания. Системата не е сбъркана, но когато има неправилни решения за определяне размерите в зоната на ниските пенсии, се получават дисбаланси. Това заяви по БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, който коментира предстоящото увеличение на пенсиите от началото на юли с 5 на сто и дисбалансите в размера на пенсиите.

"С политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани са с голям трудов стаж 43 години и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Когато има вмешателство, се получават разминавания“, даде пример социалният министър. 

По думите му трябва индивидуално да се преценява всеки един казус, тъй като и осигурителният стаж, и осигурителният доход влияят върху размера на пенсията. Затова гражданите трябва да държат да бъдат осигурявани върху реалния размер на работната заплата, за да не се получават изкривявания, каза министърът.

Донев коментира и предложението за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 година, като посочи, че за целта са необходими 1,5-2 млрд. лева, а тези пари в момента ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване. „Те трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент“, каза още Гълъб Донев.

Трябва да се наложат други критерии и показатели, за да се изчистят дисбалансите за пенсиите, смята министърът. По-добър вариант е коефициентът за осигурителен стаж да нараства през годините, но той беше задържан на нивото от 1,2. Ако той нараства, както беше заложено в КСО преди шест години до 1,5, то тогава всички пенсии за стаж и възраст щяха да растат, обясни министърът. И допълни, че нито един социален министър не би казал, че увеличението на пенсиите с 5% е достатъчно. Ако един пенсионер е взимал досега 300 лв., ще взима 304,50 лв., т.е. увеличението е с 4,50 лв., даде пример той.

По думите му изплащането на 50 лева към пенсиите заради кризата като помощ трябва да продължи. Друг е въпросът по каква формула ще се случи увеличението, за да продължи. Нужен е работещ парламент, който да реши окончателно. Трябва да се намери формулата, по която тези 50 лева действително да са толкова в размера на пенсията, обясни Донев.

Социалният министър коментира и друго изкривяване на трудовия пазар. „Инспекцията по труда докладват за увеличение на работата без трудови договори, на заплати, които се различават от действителните, които се взимат, има и много сигнали за нарушения при безопасността на работа. Върна се явлението по ведомост да получаваш 1000 лева, в плик под масата да получаваш още 1000 лева“, заяви Гълъб Донев.

Той поясни, че на дневна база безработицата е 5,23 на сто, което е добър признак. Но има и нещо обезпокоително – налични са свободни работни места, за които няма подходящи кандидати. Има дисбаланс - интересът между търсене и предлагане не може да се срещне", коментира социалният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Не мога да пропусна да обърна внимание на името на този министър, учудвам се че психиката му е издържала на всичките базици които е получил досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Република България е с неправилност за ползване на левове с пряко създаване на щети.С грешката при емитиране на пари 2020 г. бе по-трудна от 2019 г. 2021 г. ще е по-мъчителна от 2020 г. и със запазена насока.Същественият проблем е лошата употреба на пари.Сега пенсиите се плащат с допълнителни пари от държавни заеми. Увеличението на пенсиите с какви пари ще се плащат?Все още обществеността пренебрегва, че при запазване на злокобната парична процедура е невъзможна устойчива пенсионна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
k3n
преди 2 години
"нито един социален министър не би казал, че увеличението на пенсиите с 5% е достатъчно. Ако един пенсионер е взимал досега 300 лв., ще взима 304,50 лв., т.е. увеличението е с 4,50 лв., даде пример той."5% от колко са 4.50 лв. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още