IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диана Ковачева: Парното поскъпва необосновано

В КЕВР правят изчисленията си на око и за сметка на потребителите, твърди омбудсманът

11:18 | 29.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Скокът в цената на топлоенергията не е обоснован, а експертите в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) защитават интересите на дружествата, а не тези на потребителите. Това каза пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Повод за коментара ѝ е информацията, че от 1 юли се очаква скок на цените на тока и парното. Според прогнозата на КЕВР средно поскъпването ще бъде около 3% за страната, най-голямо ще бъде то за хората от западната част на страната, абонати на ЧЕЗ. Прогнозата е от края на май. Поскъпване се очаква и в цената на парното, на различните места - с различен процент. Средно за страната се предвижда топлоенергията да поскъпне с около 10%.

„От КЕВР се позовават на факта, че на световните пазари се увеличава цената на природния газ. Никой не споменава, че те не са ни виновни, че има едно изключително неадекватно законодателство в България за начина, по който се определя цената на топлинната енергия“, коментира омбудсманът.

Тя обясни, че става въпрос за Наредба 5, която е променена миналата година и според текста цената на топлинната енергия се променя само веднъж годишно, докато цената на природния газ се променя всеки месец.

Ковачева припомни, че за предишния отоплителен сезон хората са надплатили 29 млн. лв. в резултат на разлики между цената на природния газ и цената на топлинната енергия. По думите ѝ регулаторът определя тези разлики „на око и за сметка на потребителите“. 

„Искането на КЕВР за по-високи цени на парното и топлата вода от 1 юли категорично е неоснователно, защото няма кой да защити интересите на потребителите“, категорична е тя.

„Въпросът е да видим дали сега ще има връщане в изравнителните сметки и по какъв начин това ще се отрази на цената на топлинната енергия. Проблемите няма да се оправят, ако тази наредба продължи да функционера по този начин. Природният газ и въглеродните емисии формират около 77% от цената на топлинната енергия. Ако хората плащат по тези прогнозни цени, прогнозата на КЕВР е изцяло откъсната от пазара и хората плащат едни нереални цени. Трябва да бъде променена Наредба 5 и всеки месец да бъде определяна цената на топлинната енергия, за да е реалистична, защото иначе всичко остава за сметка на потребителите“,обясни общественият защитник.

Ковачева предупреди, че предстои да излязат изравнителните сметки и очаква ръст на сигналите на недоволни граждани. „Миналата година имаше около 600 жалби в рамките на месец и половина. Голяма част от тях бяха по отношение на изравнителните сметки в София. Те бяха изпратени към КЕВР и Министерство на енергетиката. Промяната на Наредба 5 е в компетентността изцяло на КЕВР. Прогнозните елементи товарят сметките на хората и не е ясно по какъв начин те ще бъдат компенсирани. Няма връзка между цената и качеството“, уточни още Ковачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Браво, г-жо Ковачева! Бъдете все така последователна и още повече настъпателна в отстояване на интересите на хората и обществото като цяло. Тон за такава работа даде Мая Манолова. Вероятно това се дължи и на по-изразеното чувство за справедливост на жените като пол и на отзивчивост по социалните въпроси. Помните ли онзи омбудсман преди Мая, с дълго лице - май Пенчев се казваше? Ако някой знае негова проява, докато беше омбудсман, ще го поздравя. Сега се чу отново неговото име покрай твърде малкия си син, за да има толкова големи авоари в чужди банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още