IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България единствена не подкрепи климатичния закон на ЕС

Страната ни е гласувала с "въздържал се", докато всички останали членове са подкрепили предложението

10:58 | 29.06.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

България е единственият член на ЕС, който не е подрепил климатичния закон на ЕС, който да направи  целите на емисиите на парникови газове в блока правно обвързващи, докато се подготвя огромен нов пакет от политики за борба с изменението на климата, предаде Ройтерс, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria

Министри от 27-те страни от ЕС официално одобриха сделката в понеделник, с изключение на България, която се въздържа.

"Окончателният компромис не отразява в достатъчна степен националната ни позиция", е казал говорител на българското правителство, без да уточнява повече.

Преговарящите от Парламента и държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение през април относно закона за климата, който определя цели за намаляване на нетните емисии на ЕС с 55% до 2030 г. от нивата от 1990 г. и тяхното премахване до 2050 г.

Лидерите от всички държави от ЕС се присъединиха към целта за намаляване на емисиите до 2030 г. през декември, която трябва да избегне най-лошите последици от изменението на климата.

Целите се отнасят за общите емисии на ЕС и не изискват те да бъдат постигнати в еднаква степен от всяка държава . Поемането на ангажименти за намаляването на парниковите газове обаче е условие за получаване на пълното финансиране по Фонда за справедлив преход, от който ще бъдат компенсирани държавите, разчитащи на по-замърсяващи производства.

Законът има за цел да постави климата в основата на всички политики на ЕС, като гарантира, че бъдещите регулации подкрепят целите за намаляване на емисиите.

На 14 юли Европейската комисия ще представи предложения за промени в 12 политики, чрез които да стане възможно постигането на климатичните цели чрез модернизиране на промишлеността, енергетиката, транспорта и жилищното строителство. Предложенията ще включват реформи на въглеродния пазар на ЕС, по-строги стандарти за CO2 за нови автомобили и по-амбициозни цели за възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
male4ko
преди 2 години
На всички започна да се изяснява какъв точно е тоя Европейски съюз и на кого служи..Така че България да си гледа нейният интерес, и на тия извратеняци - чупка и у лево.. Никакви отстъпки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
male4ko
преди 2 години
Браво :) Веднъж адекватна реакция.. Почнаха и нашите да се учат от Орбан.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Whitestar
преди 2 години
Не е нормално мерките за климата да се прилагат уравниловъчно, за всички страни членки. Това от една страна е твърде елементарен подход, изразяващ една незаинтересована позиция, дори към самия въпрос за климата. А от друга се прилага принцип подобен на поголовния, който е доказано неефективен, в икономическо отношение! Г-да европейски лидери, обърнете сериозно внимание на нивата промишлеността у нас и съответно във Вашите държави! Не е ли крайно време за експертен и отговорен метод! Освен това, кога ще станем свидетели на толкова крут подход и при запазването и подобряването на демографските показатели на Стария континент, ние хората не сме ли природа?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Когато ти предлагат да си жертваш сърцето на Енергетиката в името на измислени ЕС ценности е нормално да си против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
еееее ЕДИН ПЪТ тия тиквyндери поне да се "въздържат" от нещо дет иначе ше ни върне в пещерите .... не против, а въздържал се, а ич ? дет се вика по добре от мръзнене зимата на вентилатор койт не работи и треа му се плаща кредита ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още