IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията в чужбина плахо се завръщат към ръст

При посещенията на чужденци в България все още няма очакваното от туристическия бранш раздвижване

15:33 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Въпреки че доверието към пътуванията бавно се завръща, ограниченията заради пандемията продължават да пречат на по-значителен ръст в пътуванията в чужбина, както и на посещенията на чужденци в България. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ) за май.

Пътуванията на българи в чужбина продължават да се увеличават през май за трети пореден месец, след като през март за първи път от година отбелязаха ръст. 

През пролетния април, в условията на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на българи зад граница нараснаха до 271 хил., а през май вече са 332 хил., което остава доста далече от предпандемичните нива. За сравнение, пътуванията на български граждани в чужбина през май 2019 г. надвишаваха 760 хил..

При посещенията на чужденци в България също все още няма очакваното от туристическия бранш раздвижване, вижда се от данните. През май 2021 г. посещенията на чужденци в България са 365 хил., като транзитните преминавания са 58% от всички посещения на чужденци в страната. За сравнение, две години по-рано, преди пандемията, те са били близо 950 хил.

Пътувания на български граждани в чужбина по месеци

От общия брой чужденци, посетили България през май 2021 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 44%, или 163 хил. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - 47% от всички, Гърция - 13%, Германия - 10%, и Полша – 9%.

През пролетния май посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ са малко над 161 хил., или 44% от всички посещения в България. Най-голям брой посещения са регистрирани от Турция - 85 хил., или 52% от посещенията от тази група.

С цел почивка и екскурзия са били едва 17 на сто от посещенията, с други цели са 66 на сто, със служебна цел – близо 16 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още