IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС с поръчки за 130 млрд. евро за втората емисия облигации за фонда за възстановяване

Търсенето надвишава над 8 пъти стойността на предлаганата емисия, но е под обема от дебютната емисия по програмата

17:12 | 29.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е събрал поръчки за 130 млрд. евро за втората си емисия облигации за фонда за възстановяване, предава Bloomberg.

ЕС предложи петгодишни облигации за 9 млрд. евро и 30-годишни за 6 млрд. евро. Това означава, че обемът на поръчките надвишава стойността на предлаганата емисия дълг повече от осем пъти, въпреки че търсенето не достигна първата продажба по-рано този месец.

Предложението е част от програмата за набиране на огромен дълг в продължение на пет години за финансиране на безвъзмездни средства и заеми за държавите от ЕС, които да се ползват за възстановяване от коронакризата и преминаване към чиста и дигитална икономика. Повече емисии се предвиждат до края на юли. До края на годината ще има и „зелени“ облигации.

„Фокусът върху създаването на ликвидна крива трябва да привлече широк кръг инвеститори“, казва Питър Маккалъм, стратег в Mizuho. Той очаква да види „значително търсене дори с по-конвенционална премия за нова емисия“.

ЕС дебютира с 10-годишни облигации на стойност 20 млрд. евро по-рано този месец, като събра поръчки за 142 млрд. евро за тази емисия. За тази емисия Брюксел изключи 10 банки от участие. Скоро след това на 8 от тях им беше възстановено правото да участват в пласиране на бъдещи дългови емисии.

Досега рекорден обем поръчки е регистриран за социалните облигации от 2020 г. – 145 млрд. евро, припомня агенцията.

Петгодишните облигации са с доходност от 11 базисни точки под средните суапове, докато 30-годишните са с 22 базисни точки отгоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Европейският съюз е с неправилност за ползване на евра с пряко създаване на щети.Политиката за възстановяване не прекратява политиците, банкерите и другите да сме с щети от пагубна парична политика.Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Щетите от съдбовната грешка създават неустойчивост на пазарната цена на еврата.При запазване на пагубното парично поведение, колкото по-пълно се изпълни програмата Възстановяване, толкова повече са възникналите щети.Политиците са мълчаливи за европейската слабост и същата се запазва.Защо Европейския съюз е със съдбовна парична грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още