IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за по-високи данъци намаляват еуфорията за американски акции

Акциите в Европа и Япония могат да спечелят от това, коментират анализатори от BlackRock

20:40 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стратезите на BlackRock Investment Institute намаляват еуфорията си за американските акции, поне в близко бъдеще, пише Bloomberg.

Рискът от по-високи данъци, по-строго регулиране и потенциалът за по-бърз икономически растеж в други развити страни помрачава привлекателността на пазара, казват в коментар анализаторите, ръководени от Уей Ли.

„Виждаме, че акциите на развитите пазари извън САЩ са в по-добра позиция да отразят икономическото възстановяване, тъй като мощното рестартиране на икономиката се разширява“, пишат те. „Потенциално по-високите данъци и повечето регулации могат да създадат предизвикателства пред силните резултати на американските акции“, смятат финансистите.

S&P 500 се търгува на рекордно високо ниво, след като прибави повече от 90% към нивото си през март 2020 г., подтиквайки инвеститорите към преценка за възможните рискове пред ралито, карайки ги да се огледат за други пазари, които не отчитат толкова големи ръстове.

Акциите в Европа и Япония могат да спечелят от настоящата фаза на възстановяване на търговията, казват стратезите, според които тези части на света са изправени пред по-нисък риск от допълнително данъчно облагане и по-голямо регулиране в сравнение със САЩ.

американски американски

Стратезите на BlackRock казват, че ако администрацията на Байдън успее да наложи 28% корпоративен данък и 21% глобален минимален данък, това ще намали печалбата на акция за S&P 500 със 7% през следващата година. В същото време те очакват евентуалният данъчен тласък да бъде по-умерен.

Въпреки че американските акции могат да бъдат подложени на натиск, анализаторите все още предпочитат малките и средно капитализирани компании в страната, тъй като е по-малко вероятно да бъдат засегнати от данъци и регулации, насочени към големи мултинационални компании.

Разбира се, в хоризонт между 6 и 12 месеца, акциите в САЩ остават свръхнадценени, еврозоната е неутрална, докато тези в Япония остават подценени.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още