IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движението "Пет звезди" може да се разпадне

След като основателят на партията Бебе Грило торпилира амбициите на Джузепе Конте за развитието ѝ, може да се очаква разцепление, ако Конте създаде нова партия

09:35 | 30.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джузепе Конте. <em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианското движение „Пет звезди“ е застрашено от разпад, след като неговият основател, комикът Бепе Грило, торпилира амбициите на човека, когото искаше за следващ лидер на партията – бившият премиер на страната Джузепе Конте.

Грило ефективно сложи край на шансовете на Конте за успешно рестартиране на движението с публикация в блог, която гласи: „Конте ... няма нито политическа визия, нито управленски умения. Той няма опит в организациите и няма способност за иновации“.

Конте се съгласи да модернизира „Пет звезди“, след като коалиционното му правителство се разпадна през февруари. Грило обаче не се е съгласил правомощията му да бъдат намалени.

Конте постави ултиматум на основателя на „Пет звезди“ в понеделник, като му каза, че ще трябва да реши дали да бъде „щедър родител, който оставя детето си да порасне, или баща, който пречи на еманципацията на детето си“.

Грило твърди, че Конте иска да създаде структура на партията, която не е изначално присъща на движението.

„Не можем да позволим на движение, родено за разпространение на пряка демокрация и демокрация на участието, да се превърне в еднолична партия, управлявана от устав от седемнадесети век“, пише той.

Комикът свика гласуване за създаване на нов управителен комитет от пет души, който да ръководи партията.

Сега „Пет звезди“ се излага на риск от разкол, тъй като някои членове могат да последват Конте, ако той създаде нова партия. Нова анкета на il Giorno показва, че 16-18 процента подкрепят създаването на нова партия от Конте, докато подкрепата за Грило пада до 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Така става когато комиците искат да се правят на политици .Пример - Чалгаря и шайката му. Плюс останалите ***-комици, разбира се.Видяхме ги що за политици са в предишното НС. И тази сбирщина от изтрещели клоуни ще се мъчи да управлява България.Да, българина е глупав, но това ми идва в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още