IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen е заплашен от нови огромни глоби в САЩ

Американски съдия определи допълнителните глоби, които VW теоретично би могла да получи, на „повече от трилион долара"

10:35 | 30.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/JUSTIN LANE</em></p>

 Снимка: EPA/JUSTIN LANE

Германският автомобилен концерн Volkswagen претърпя голямо съдебно поражение в САЩ за евентуални нови по-високи глоби в рамките на скандала Дизелгейт. Върховният съд на Охайо реши във вторник, че щатът може да преследва санкции срещу автомобилния производител за систематична манипулация на отработените газове, които надхвърлят вече договорените на федерално ниво в САЩ санкции, предава DPA.

За VW регионалните производства като това в Охайо са взривоопасни - базираната във Волфсбург автомобилна компания отново може да бъде изправена пред глоби на стойност милиарди евро.

Volkswagen обяви, че възнамерява да обжалва делото пред Върховния съд на САЩ. Групата е на мнение, че исковете на отделни щати по отношение на скандала с емисиите трябва да се компенсират със санкциите и обезщетенията, които VW е трябвало да плати за нарушаване на националния Закон за чистия въздух. Няколко други американски съдилища бяха стигнали до този извод при подобни искове.

Все още не е решено как ще продължи щата по делото, но Върховният съд на Охайо е разпоредил да има възможност за процес. "Ще търсим справедливост", обяви главният прокурор Дейв Йост. 

Решението на Охайо представлява висок финансов риск за VW, както става ясно от решението на съда. Съдиите са гласували с 6 на 1 гласа за разрешаването на налагане на допълнителни наказания срещу компанията.

Съдията Майкъл Донъли, който беше единственият гласувал с против, определи допълнителните глоби, които VW теоретично би могла да получи, на „повече от трилион долара". Охайо е само едно от няколкото места - производителят на автомобили е изправен пред подобни дела в други щати на САЩ.

През септември 2015 г., под натиска на американските екологични власти, VW призна, че е манипулирала технологията за отработените газове на дизеловите автомобили в продължение на години със специален софтуер („Defeat Device“). Групата вече е провизирала разходи за около 32 милиарда евро за скандала - най-вече за глоби в САЩ.

Но VW може да бъде изправена пред допълнителни скъпи санкции. През юни 2020 г. апелативен съд постанови, че въпреки споразуменията, които вече са сключени, на регионално ниво са допустими допълнителни санкции.

Вече има съдебни дела от два района на щата Флорида и Юта, които обаче може да се окажат прецедент и да се използват в цялата страна. Апелативните съдии заявиха, че са наясно, че решението им може да доведе до „спиращи дъха тежести“ за VW.

Само въз основа на регионалните правила за наказанията само в двете области глобите могат потенциално да достигнат до 11,2 млрд. долара годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Ако някой пресметне САЩ и нейните милиони жители от над 100 години с незадоволимите си нужди само да потребяват, колко са съсипали природата по целия свят ??? Ми то трябва държави като нашата да ги съдим дето климата ще се променя в следващите няколко столетия. Или викаш фалиралия американец може да съди всеки за всичко ама той да плати нещо, то да не е луд, плаща само с нови хартийки и продължава да трови цялата планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
факт ли е че излъгаха и манипулираха... файт е! Или викаш нека да лъжат народа, важно е шефовете да се изживпват като богове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
баш вагонетките не са от иновативните фирми ... :))) ... а са си бая консервативни . виж как мачкат заводът на тесла , малко реципрочност да ги постресне ... саждещите печки ще им излезнат през носът сега . 32млрд провизии са заделили за исковете ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
IQ96
преди 2 години
Ако демократичната съдебна власт в САЩ се наложи, то с VW е свършено.Навремето Лий Якока беше казал, че с такива съдебни процеси таковат таковата на иновативните фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още