IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти във Франция остава устойчив

През миналата година е отчетен ръст както на продажбите, така и на цените

15:07 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Въпреки трите национални блокади, забавената програма за ваксиниране на населението, затворените граници и спрените за няколко седмици продажби на жилища през второто тримесечие на 2020 г. пазарът на луксозни жилищни имоти във Франция отчита ръст на цените със средно 1,3% през миналата година, а продажбите са нараснали с 5% през шестте месеца до февруари 2021 г.

Това показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Мерките за стимулиране на икономиката на стойност 604 млрд. долара, съчетани с лихвите по ипотечните кредити, които достигнаха 50-годишно дъно, са позволили на собствениците на жилища да сменят имота си или да закупят второ жилище по време на пандемията на относително достъпна цена.

„Френските купувачи доминираха при продажбите през 2020 г., тъй като забраните за международни пътувания ограничиха търсенето от чужденци“, коментира Кейт Евърет-Алън, партньор в отдела за жилищни изследвания в Knight Frank. „Впрочем, през 2020 г. 60 на сто от договорените продажби на луксозни имоти във Франция от Knight Frank бяха свързани с френски купувачи или чуждестранни граждани, живеещи във Франция. Това е най-високият дял в историята. Но след повторното отваряне на границите прогнозираме ръст на търсенето от чужденци“, отбелязва Евърет-Алън.

Макар че Париж понесе силен удар от пандемията, цените на луксозните имоти във френската столица са намалели само с 2,3% през 2020 г., а официални данни показват съвсем леко увеличение на семействата, които са се установили от центъра на Париж в покрайнините. Ограниченото предлагане наред с големите инфраструктурни проекти, включително Grand Paris Project – най-голямата транспортна инициатива в Европа през идното десетилетие, и Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще подкрепят ръста на цените във френската столица в бъдеще.

На Лазурния бряг, макар френските купувачи наред с тези от Монако да са запълнили празнината заради ограниченията пред чуждестранните купувачи заради COVID, повечето пазари отчитат запазване на цените на луксозните имоти. Породеното от пандемията търсене на външни пространства е довело до засилване на интереса към вили за сметка на апартаментите, а връщането по родните места се е оказало ключов компонент за търсенето на луксозни имоти. Френски граждани, които преди време са живели в чужбина, сега избират да се установят в Южна Франция заради предлагания там начин на живот.

Френските Алпи са се възползвали от търсенето на големи външни площи по време на пандемията. Около 26% от европейските консултанти в областта на богатството, участвали в допитване за нагласите на Knight Frank за целите на доклада на компанията за богатството през 2021 г., са заявили, че клиентите им е по-вероятно да купуват дом в планината в резултат на пандемията. Цените на луксозните имоти в Алпите са нараснали средно с 2,5% през 2020 г., като най-силен е бил растежът в курорти като Межев (4,5%) и Шамони (3,5%).

Прованс е бил най-оживеният от всички европейски пазари на Knight Frank от началото на пандемията от гледна точка на запитвания за имоти и продажби. Ръстът на цените на луксозните имоти се увеличава през 2021 г., като е достигнал 5% през първите пет месеца на годината, тъй като недостатъчното предлагане и засилването на търсенето подлага цените на натиск към повишение. Зелените площи в областта, гледките и спокойствието обясняват популярността на Прованс в настоящата обстановка.

„Пазарът във Франция ще бъде диктуван от продавачите до началото на 2022 г. с освобождаването на още натрупано търсене. След това ще наблюдаваме обичайното сезонно завръщане на пазара и затихване на прекомерната активност през последните месеци с наближаването на президентските избори през май 2022 г.“, коментира Марк Харви, ръководител на отдела за международни продажби в Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още