IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гватемала поиска от Русия да ѝ върне пари заради недоставени дози от "Спутник V"

Латиноамериканската държава е дала на Москва 20 дни срок

16:42 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg

Министърът на здравеопазването на Гватемала Амелия Флорес обяви, че правителството е поискало от Русия да върне парите, които вече са платени за дози от ваксината срещу коронавирус "Спутник V" поради неизпълнение на доставката.

Правителството на президента Алехандро Джиаматеи плати почти 80 млн. долара в началото на април за доставка на 8 млн. дози от ваксината. Досега страната е получила само 150 хил. дози, отчита правителството, цитирано от Ройтерс.

Страната регистрира рекорден брой заразени с коронавирус.

Амелия Флорес коментира, че Гватемала е предоставила на руския фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за пускането на ваксината на чуждестранни пазари, 20 дни, за да достави обещаните дози.

Говорител на RDIF коментира, че допълнителни доставки на ваксината скоро ще стигнат до Гватемала. "Очаква се още един самолет със "Спутник V" да пристигне в Гватемала тази седмица, като следващият идва още в началото на следващата седмица, за да продължим да изпълняваме задълженията си по договора", посочва Глеб Брянски, директор специални проекти в RDIF.

Президентът на Русия Владимир Путин договори доставки на стотици милиони дози от ваксината "Спутник V" по света. Русия обаче е произвела само малка част от тях и продукцията е значително по-ниска в сравнение с тази на Pfizer и AstraZeneca.

Първата пратка руски ваксини Гватемала получи в началото на май. Малко след подписването на сделката гватемалският вестник El Periodico публикува договора, което го постави в риск от отмяна поради нарушаване на поверителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още