IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България въвежда еврото от 2024 г. и без преходен период

Левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство в България само в продължение на един месец след въвеждането на единната валута

17:33 | 30.06.21 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

България потвъри първоначалната си цел за въвеждане на еврото от началото на 2024 г., като сега стана ясно, че се планира процесът да премине без преходен период, а датата на приемане на еврото да съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

Това става ясно от резюмето на Националния план за въвеждане на еврото в България, който бе приет на заседание на Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, съобщиха от Министерство на финансите (МФ). Документът е изключително важен, защото в него са описани принципите, институционалната и правно-нормативната рамка за приемане на еврото, както и основните дейности за успешното въвеждане на единната валута.

Индикативна дата за членство във валутния съюз се запазва на 1 януари 2024 г.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

„Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната“, пише в прессъобщението от МФ.

Проектът на Националния план ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет. 

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на единната валута.

В него са ефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени. Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Конкретните задачи, които трябва да се извършат в процеса на подготовка за членство в еврозоната, с конкретните срокове и отговорни за изпълнението институции ще бъдат детайлно разписани впоследствие в План за действие към Националния план за въвеждане на еврото в Република България, уточняват от финансовото министерсрво.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 3
malkia Muk
преди 2 години
Къде ще предложиш да идат?! Под мостовете на Сена, Темза и Майн ли?!?Бяха битниците дотам и се върнаха. Освободиха място за дървените философи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 4
malkia Muk
преди 2 години
Трябва преди да получавате достъп до коментарите, да минавате някакъв макро-тест по икономика. За да не се чудите после кой и защо ви набива минуси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Разни слабоумни *** се плюнчат срещу еврото, но самите те са с толкова нисък умствен капацитет, че един смислен довод не могат да изкарат, гоеките. Само опорки и лозунги. Същите слабоуми са фенове на Пyтeтo, чиято валутка вече е 2 с'тинки, но в еврото се огледали, мамините скъсаняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 8
БАИ ФИЧО
преди 2 години
Сега ще видите колко още ще напуснат държавата те първа започва големия член
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
БАИ ФИЧО
преди 2 години
Ви ся си е..на ***....Мата на всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
хахаха, ... и сега соларката че запее друга песен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 3
Frosty
преди 2 години
От европейската комисия съобщиха, че България ще бъде допусната в еврозоната само ако Борисов и Пеевски бъдат осъдени и вкарани в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Сестро,у нас се напира за еврото поради една простичка причина.Достъпа до огромен кредитен ресурс.После е лесно,схеми,отклоняване на средства от бюджета и така нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 2 години
Присъединяването на Република България към еврозоната е с пренебрегване на неправилността за ползване на евра с пряко създаване на щети.Грешната европейска парична политика поразява богати и бедни. Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Колкото по-пълно се изпълни Националния план за въвеждане на еврото в Република България толкова Република България ще е с по-големи щети.Защо Република България е със съгласие за съдбовна европейска парична грешка?За устойчив просперитет на еврозоната е необходимо подобрение с употреба на евра със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Брат ние сме в борд тоест евро. Разликата е, че не ползваме поюсовете когато Брюксел печата пари. Виж например в Румъния и Дания например е различно, но ще оставя на теб да разбереш защо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още