IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха успешното първо полугодие с лек спад

Постоянните опасения относно пандемията на коронавируса и нарастващата инфлация притесниха леко инвеститорите в сряда

19:41 | 30.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	<figcaption>
	<p>
		<em>Снимка: Аlex Kraus/Bloomberg</em></p>
	</figcaption></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

 

 

 

 

Снимка: Аlex Kraus/Bloomberg

 

 

 

 

 

Европейските акциите отчетоха солидни ръстове за първата половина на 2021 г., но леко се понижиха в последния ден на търговия за второто тримесечие на фона на постоянните опасения относно пандемията на коронавируса и нарастващата инфлация.

Паневропейският Stoxx 600 затвори в сряда с понижение от 0,8%, като акциите на автомобилните концерни потънаха с 1,9%, за да поведат губещите. Бенчмаркът обаче е нараснал с над 13% от началото на годината до момента, предаде CNBC.

EuroStoxx 50 излезе от търговията в сряда с отстъпление от 1,05% до 4064,30 пункта. В резултат на това в края на юни водещият индекс на еврозоната падна към 50-дневната си линия, което се счита за барометър за средносрочната тенденция. След слаб януари обаче Eurostoxx се изкачи нагоре и за последните шест месеца в крайна сметка нарасна с малко повече от 14 процента.

Европейските инвеститори реагираха на множество икономически данни в сряда. БВП за първото тримесечие на Великобритания беше потвърденo на ниво от -1,6% за тримесечието, малко под очакванията, докато бизнес инвестициите са спаднали с 10,7% на тримесечие, тъй като страната претърпя строги мерки за блокиране.

Службата за национална статистика разкри още, че спестяванията на британските домакинства са нараснали рязко през периода, увеличавайки надеждите за натрупани потребителски разходи, когато икономиката се отвори отново.

Инфлацията в еврозоната се охлади през юни до 1,9% от 2,0% през май, в съответствие с прогнозите и целта на Европейската централна банка „близо до, но под 2%“. Очаква се обаче към края на годината тя отново да скочи над 2,5%, показват последните прогнози на ЕЦБ.

„Това е отчасти защото ръстът на цените на петрола започна да се понижава, тъй като сравнението на годишна база с нарастващите цени на петрола от миналия юни механично намалява повишението“, каза Вилем Селс, главен инвестиционен директор за частното банкиране и управление на богатството в HSBC.

"Стойността под два процента подкрепя оценката, че Европейската централна банка засега няма да мисли за намаляване на подкрепата", каза анализаторът Шараламбо Писуро от брокерската компания JFD.

В края на успешна първа половина на годината германският фондов пазар приключи сесията си в сряда в червената зона. Dax загуби 1,02 процента до 15 531,04 пункта. MDax на средните фондови пазарни стойности спадна с 0,72 процента до 34 049,86 пункта.

Търговците посочиха доста малкия обем на търговията като причина за понижението. В допълнение и опасенията относно по-нататъшното разпространение на по-заразния Делта вариант на коронавируса излязоха на преден план, докато загрижеността за инфлацията в момента играе само незначителна роля.

За месец юни за Dax се отчита увеличение от 0,7%. През второто тримесечие, което приключи сега, водещият индекс отчете ръст от 3,5%. Балансът за първите шест месеца на 2021 г. е още по-впечатляващ с повишение от 13,2 процента.

В Лондон FTSE 100 отстъпи с 0,71 на сто до 7037,47 пункта. В Париж отстъплението за CAC 40 бе по-ясно – с 0,91% до 6507,83 пункта.

Инвеститорите следяха и корпоративните новини. Във вторник  Европейската комисия обяви, че е започнала задълбочено проучване на планираното поглъщане на испанската Air Europa от компанията майка на British Airways. Акциите на IAG бяха малко по-високи към края на търговията.

Междувременно производителят на Ray-Ban EssilorLuxottica продължава с планираното придобиване на нидерландската верига очила Grandvision. Италиано-френската корпорация EssilorLuxottica ще осъществи планираното придобиване на нидерландския търговец на очила GrandVision за 7,3 млрд. евро при по-рано договорената цена. С това се слага край на спора между двете страни, след като пандемията засегна части от индустрията за потребителски стоки. EssilorLuxottica отчете незначителен ръст на цените на акциите си, докато Grandvision се изстреля с 14%.

Германската биофармацевтична компания MorphoSys се озова на дъното на Stoxx 600, с понижение от 4,6%.

В противоположния край на бенчмарка WM Morrison поскъпна с 4,5%, след като топ акционер заяви, че американската компания за частни капиталови инвестиции Clayton, Dubilier & Rice трябва да увеличи предложението си за поглъщане на британския оператор на супермаркети до около 9 млрд. долара.

Volkswagen също привлече вниманието на инвеститорите, след като американският щат Охайо получи правото да съди автомобилната компания за манипулирането на емисиите вредни газове. Върховният съд на щата постанови, че прилагането на Федералния закон за чист въздух на САЩ към VW не попречи на Охайо да предяви искове срещу VW съгласно собствените си закони. Акциите на VW загубиха 2,3% до края на търговията.

Акциите на летищния оператор Fraport се свиха с 2,3%. Анализаторите от Berenberg понижиха Fraport от „купи“ на „задръж“. Berenberg взема предвид в оценката си преструктурирането на компанията от Франкфурт, а броят на пътниците е податлив на понижения, свързани с коронавируса поради големия дял на бизнес пътниците и междуконтиненталния трафик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още