IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готви премахване на клетъчното отглеждане на животни до 2027 г.

Комисията се ангажира да представи законопроект през 2023 г., като са предвидени компенсации за земеделците

09:48 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия (ЕК) се ангажира да представи законопроект за прекратяване на клетъчното отглеждане на животни през 2023 г., съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

Планираното постепенно премахване на клетъчното отглеждане на животни ще стане до 2027 г. и ще обхване зайци, кокошки, прасета, пъдпъдъци, патици, телета и гъски.

Мярката ще трябва да бъде одобрена от всички 27 държави от Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП) и ще включва компенсационен пакет за земеделските производители, отбелязва Комисията.

„Животните са разумни същества и ние носим морална, обществена отговорност да гарантираме, че условията във фермите отразяват това“, коментира еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

„Устойчива хранителна система не може да съществува без високи стандарти за хуманно отношение към животните“, каза още комисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Законопроектът идва след петиция на граждани, която събра над 1 милион подписа. Документът задължава ЕС да проучи възможностите за ново законодателство в сферата.

„Приносът на гражданите може да направи реална промяна. Чухме опасенията на милиони хора относно условията на живот на селскостопанските животни и ще отговорим на тях“, отбеляза еврокомисарят по ценностите Вера Йоурова.

Около 300 милиона са животните в ЕС, които са клетъчно отглеждани. Клетките са с толкова малки размери, че животните дори не могат да се обърнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още