IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната треска подклажда офертни войни от Шънджън до Ню Йорк

Цените на жилищата в света растат с най-бързия си темп от 2006 г. насам

09:14 | 04.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Имотните пазари в цял свят се нажежават. От САЩ до Великобритания и Китай жилищата преживяват продължителен бум. Глобалните цени растат рязко с най-бързия си темп от 2006 г. насам, като скачат двуцифрено на годишна база, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Bloomberg. Нажежените пазари изпращат предупреждения за балон, които не са виждани отпреди световната финансова криза, сочи анализ на Bloomberg Economics.

На място отчаяни купувачи обещават да кръстят първородното си дете на продавача, а порутени сгради се продават на цените на имения.

Двигателите на треската са забележително последователни – евтини ипотечни кредити, желание след пандемията за повече площи, работещи от разстояние служители, които отнасят градските си заплати в по-малки населени места, и най-вече повсеместният страх, че ако не купят сега, може никога да не го направят.

С нарастването на цените растат и рисковете както за отделните хора, така и за обществото. Дори без истински срив, заради големите ипотечни кредити заемателите са уязвими, ако лихвите нараснат, имат по-ниски разполагаеми доходи за харчене в по-широката икономика и е по-вероятно да се пенсионират с дългове. За младите хора закупуването на имот става все по-трудно, което още повече разширява неравенството между поколенията.

Докато регулаторите започват да се тревожат, малко са признаците за съществени действия в повечето страни. Те очакват, че пазарът ще започне да се охлажда от само себе си, и твърдят, че заради вниманието през последните десет години върху затягането на стандартите за кредитиране в съчетание с перспективата за ниски лихви за дълъг период няма видима причина за срив. Освен това голяма част от активността е стимулирана от собственици и купувачи, а не толкова от инвеститори, които обичайно не се надпреварват за покупки, ако цените започнат да падат.

Затова засега очаквайте още необичайни истории. Bloomberg посочва някои от най-фрапиращите случаи.

Канада

Като брокер на недвижими имоти Кристин Крипс знаела, че пазарът в Бари е нажежен. Цените в бързо разрастващия се град на около час и половина с кола северно от Торонто достигнаха космически нива, тъй като купувачите търсят по-големи домове или ваканционни имоти по живописното крайбрежие на езерото Симко.

Но нищо не могло да я подготви за продажбата на едностайното ѝ ваканционно жилище. То е незабележителен имот и отвън прилича на „малка кутия“, но през първите 24 часа след обявяването му били резервирани 192 огледа, казва Крипс. И това било само началото. Канада Канада

През идните три дни кандидат-купувачи и брокери продължили да се явяват без предварителна уговорка, крачейки в снега, за да почукат на вратата, докато Крипс правела виртуални огледи вътре.

Тясната алея към имота станала толкова задръстена от коли, че шест автомобила се озовали в канавка и трябвало да бъдат изтегляни. В разгара на наддаването Крипс пресметнала, че получавала около 75 имейла на всеки 20 минути и спяла не повече от два-три часа на нощ, за да може да отговори на запитванията. Накрая получила 71 оферти.

Имотът, обявен за продажба на цена от 399 хил. канадски долара (328 665 щатски долара) бил продаден за близо два пъти повече – 777 777 канадски долара.

„Помните ли видеата от Черния петък, когато всички се втурват в магазините и разграбват стоки, стига се до сблъсъци, хора се дърпат за косите? Така се почувствах“, споделя Крипс.

„Всички бяха толкова разгорещени и искаха непременно да се сдобият с имота“, допълва тя.

Австралия

Тя нямала кухня, нито тоалетна и електрическо осветление, да не говорим за под или боя. Въпреки това полуразрушена къща на около седем километра южно от центъра на Сидни се продала за 4,7 млн. австралийски долара (3,5 млн. щатски долара) след ожесточено наддаване.

Това е само една от многото удивителни продажби в пристанищния град, където над половината от продадените жилища тази година са били с цена от най-малко 1 млн. австралийски долара, а тримесечният ръст до май достигна най-високото си ниво от над 30 години. Цените на жилищата нарастваха с 1263 австралийски долара на ден през май. Австралия Австралия

„В индустрията съм от 25 години и не съм виждал нищо подобно“, казва брокерът Джо Реджеп от компанията NG Farah Real Estate. „Имахме 30 хил. запитвания за имота за четири седмици – от Обединените арабски емирства, Дубай, Америка, Нова Зеландия и всички азиатски страни“, допълва той.

Високият сегмент на пазара е истинският двигател. Купувачи с пари в брой, които са се завърнали в чужбина, и заможни местни жители, останали в Австралия заради затворените граници, са готови да платят космически суми за желан начин на живот. Сидни Сидни

Длийн Люис, ръководител на имотната агенция Laing+Simmons в шикозното предградие Дабъл Бей, продала жилища за рекордните 60 млн. австралийски долара за един ден през май, повече отколкото успявала да продаде преди за един месец.

Сред къщите, които Люис успяла да продаде в ударния си ден, имало и имот с осем спални и девет бани в Белвю Хил – скъп квартал в източната част на града. Той бил купен за 25 млн. долара, почти 40% над обявената си цена и над три пъти повече от сумата от 7 млн. долара, за която бил продаден само преди пет години. Макар и доста пищен, имотът не разполагал с гледки към крайбрежието или достъп, който обичайно се очаква в Сидни за подобна цена.

„Истинска лудост, но ако се замислите, има смисъл“, казва Люис. „Да си заключен на място като Сидни не е толкова ужасно в сравнение с останалата част на света. Хората търсят убежище“, допълва тя.

САЩ

В богатия град Гринуич, щата Кънектикът, ще имате късмет, ако въобще успеете да видите имот преди да обявите оферта.

След като не успели да се уредят с оглед на току-що обявена къща на цена от 1,55 млн. долара, група купувачи решили да направят оферта над офертната цена. Единственото им условие било да им позволят да влязат в къщата веднъж преди подписването на договора.

„Приета беше най-високата и най-добра оферта, а хората зад нея не бяха виждали къщата“, казва Марк Прюнър, брокер от Berkshire Hathaway HomeServices в Гринуич. „Имаше още един куп хора, които чакаха за оглед на интервали от 15 минути в рамките на два дни“, допълва той. САЩ САЩ

Цените на жилищата в САЩ скочиха най-много от 30 години насам през април с още по-големи ръстове в много покрайнини и селски райони. В разгара на пандемията Гринуич привличаше хора от Ню Йорк и оттогава те продължават да се стичат в града. Подписаните договори за еднофамилни жилища са нараснали над три пъти през май на годишна база до 165, сочат данни на компанията за оценки Miller Samuel и на имотната агенция Douglas Elliman Real Estate. И това се случва след първото тримесечие, когато средната цена на продадените жилища скочи рязко с 31% до 2,24 млн. долара.

В Манхатън продажбите също нарастват през последните месеци, но това до голяма степен се дължи на перспективата за отстъпки в цените. За сметка на това купувачите се насочват дълбоко към предградията в търсене на просторни домове, но се сблъскват с ожесточено наддаване.

Пазарът е още по-нажежен в отдалечени райони на САЩ. Например живописният град Бойси, щата Айдахо, с около 225 хил. души население, сгушен в подножието на Скалистите планини. Приток от купувачи от Калифорния и други по-скъпи щати нагорещи пазара – цените в началото на юни бяха с 42% над нивото година по-рано, сочат данни на компанията Redfin. През април осем от десет оферти от нейни клиенти се сблъскали с ожесточено наддаване. Калифорния Калифорния

Отчаяните купувачи правят всичко възможно да си осигурят сделка, включително обещават да не се нанасят наистина. Шона Пендълтън, местен брокер в Redfin, казва, че един продавач договорил правото да остане в имот за пет месеца при минимален наем, докато бъде построен новият му дом.

„Продавачите знаят, че са в сила позиция на пазара, те знаят, че държат картите и че до голяма степен определят правилата“, казва Пендълтън.

Великобритания

Купуването на имот във Великобритания в момента е ходене по мъките. Почти една четвърт от жилищата се продават в рамките на седмица, сочат данни на компанията Hamptons International. Но много намират купувач още преди да стигнат до имотните портали.

Силната конкуренция изтласква кандидат-купувачи като Алисън Наш, 63 г., и съпруга ѝ от пазара. Те продали семейната си ферма миналата година и се настанили в жилище под наем, за да могат да търсят имот близо до Гилдфорд, Югоизточна Англия. Великобритания Великобритания

Осем месеца по-късно, след като направили оферти за три жилища на офертната им цена от най-малко 2,5 млн. паунда (3,5 млн. долара), не са близо до сдобиването с имот.

„Никога в живота си не съм очаквала, че ще е толкова трудно. На пазара има много малко имоти, а тези, които излизат, са желани от толкова много хора“, споделя Наш. Великобритания Великобритания

Процъфтяващият пазар води до възраждането на забравена през последно време практика. Имотните сделки във Великобритания не са правнообвързващи до официалната размяна на договори, която може да отнеме месеци след приемането на оферта, особено когато ипотечните кредитори и адвокатите изпитват затруднения с високи обеми.

Във всеки момент през този период продавачите може да приемат различна оферта. Това се случило с 46-годишната Шарлът Хауърд през февруари. Четири месеца по-късно, след като бавните процедури по закупуването на друг имот я ужасили, че отново може да го загуби, тя се свързала с продавача във Facebook, за да го успокои, че продължава да се интересува от жилището.

За нейно щастие договорът с продавача бил подписан на 11 юни.

Китай

Овладяването на имотните спекулации е ключова цел на китайското правителство. Но дори то изпитва затруднения. Докато в голяма част от света пандемията предизвика бягство към околностите и отвъд тях, купувачи в Китай се насочиха към големи градове, където все още могат да бъдат открити най-добрите работни места и училища. Китай Китай

Цените на съществуващите жилища в тези градове нараснаха с 10,8% на годишна база през май въпреки затварянето на правни вратички като фалшиви разводи с цел заобикаляне на правилата за броя имоти, които може да притежава едно семейство.

В технологичния хъб Шънджън апартамент струва 43,5 пъти повече от средната заплата на местен жител, сочат данни на имотната компания E-House (China) Enterprise Holdings. Той не е много по-назад от Хонконг – най-недостъпния град за жилищни имоти в света. В момент, когато цените на жилищата в Шънджън растат по-бързо, отколкото в останалата част на Китай, списъкът с препятствия за бъдещите купувачи продължава да расте. Китай Китай

В нов жилищен проект в западната част на града заинтересованите страни трябвало временно да преведат 1 млн. юана (157 хил. долара) и да предоставят данни за кредитната си история, за да могат въобще да направят оферта.

Офертите на много от хората, които все пак успели – това не било никак лесно с виещи се опашки от кандидати около банката в края на работния ден, дори не били разгледани.

Подложена на натиск от местния жилищен регулатор за приоритет към местните жители, строителната компания Coaster Group решила да класира кандидатите според това от колко време плащат данъци в града. 2114-те успешни кандидати плащали данъци от над 23 години.

Това било ново разочарование за мнозина, включително Джери Хуан, 29 г., който плаща данъци в Шънджън от 14 години. Това е третият път, в който непарични изисквания не му позволяват дори да направи оферта.

„Изглежда, че ще трябва да се откажа от плановете си за покупка за дълго време. Има толкова много конкуриращи се хора, не съм сигурен, че имам шанс да успея“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Всичко ще завърши по-лошо и от 2008,*** година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още