IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния търсят варианти за изтичащия срок на годност на ваксините им

В България има около 20 хил. дози, чийто срок на годност е към края на юли, въпреки че надеждите са голяма част от тях да бъдат приложени като втора игла

18:15 | 01.07.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В източния край на Европейския съюз две държави отчаяно се опитват да избегнат пропиляването на нещо много ценно – ваксини срещу Covid-19, разказва Bloomberg в материал.

Желанието за имунизация намалява в Румъния и България, оставяйки налични значителни запаси ваксини, които трябва да бъдат изразходвани, преди да изтече срокът им на годност. Алтернативата е те да бъдат унищожени, което би било тъжно, като се има предвид недостигът на медикаменти на много други места по света, особено в бедните африкански държави.

С натрупването на излишни количества и продаване или даряване на дози за други страни, правителствата искат забавяне на количествата. Българската хотелиерска индустрия дори лансира предложението да се поставят безплатни ваксини на чуждестранни туристи.

В Румъния интересът отслабна толкова, че националният отбор по ръгби на Аржентина успя да се имунизира в страната преди мач в Букурещ по-рано този месец.

Нерешителността в двете страни идва от дългогодишното недоверие във властите, както и в скептицизма към някои ваксини, най-вече тази на AstraZeneca. В Румъния само 24% от населението е напълно ваксинирано, а в България – на половината на това.

В Румъния ситуацията е по-притеснителна – там срокът на годност на 35 хил. дози от препарата на AstraZeneca изтича в сряда. За момента производителите правят тестове на срока на годност и евентуалното му удължаване.

В България има около 20 хил. дози, чийто срок на годност е към края на юли, въпреки че надеждите са голяма част от тях да бъдат приложени като втора игла преди това. Но и двете държави искат забавяния на бъдещите доставки, за да се избегне презапасяването. В случая на Румъния 4,4 млн. дози се очакват през следващите два месеца.

По-малкият брой ваксинирани е риск за усилията на ЕС да се пребори с пандемията. Блокът вече така или иначе е заплашен от новия щам делта на коронавируса на фона на отслабващите противоепидемични мерки и сезона на летните отпуски.

„Последните продажби или дарения няма да се отразят на наличността на ваксини за нашите граждани“, посочва Андрей Бачиу, заместник-министър на здравеопазването в Румъния. „Но трябва да намерим баланс за потока на ваксини, така че да доведем до максимум ползите за всички“, допълва той.

На фона на намаляващия интерес към ваксините в България правителството планира да дари 150 хил. дози – най-вече на Astra – на съседните балкански държави.

Туристическият бранш пък предлага ваксини за чуждите туристи.

„След като България и всички ние сме платили за тези дози с данъците си, ние предлагаме те да се използват за стимулиране на ваксинния туризъм, вместо да се хвърлят на боклука“, коментира миналата седмица Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Това е знак за солидарност, защото разполагаме с ваксини и е изключително силен имиджов знак за България, каза тя пред БНР по-рано в сряда.

В Румъния правителството се пренасочва от големите градове към провинцията в опит да спаси залиняващата си ваксинационна кампания. То разчита на местните доктори, които имат изградена връзка с тамошните общности, за да убедят хората в ползите от имунизацията.

Но властите са изправени пред неравна битка, за да променят хорските нагласи.

„Все още съм скептична за ваксините, тъй като се съмнявам в тяхната безопасност и дългосрочни странични ефекти“, казва 37-годишната Кристина Флореску от североизточния румънски град Сучеава. „Вече имам странични ефекти от прекаран Covid и не искам да се излагам на други субстанции“, посочва тя.

Правителството също изглежда няма високи очаквания, че инициативите му ще донесат бърз успех. Букурещ се съгласи тази седмица да продаде почти 1,2 млн. дози от ваксините си Pfizer на Дания.

„Ежедневно получаваме запитвания“, каза румънският премиер Флорин Читу. „Продаваме на Дания и ще продаваме и на други държави“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Значи аз сега не разбрах:Ти антиваксър ли си, и ако си значи трябва да последваш съвета си и да си стоиш у вас.Ако не си антиваксър, значи си се ваксинирал и трябва да ти е все тая дали разни продавачки по магазини и банки и болници са ваксинирани ли не.Пък иначе и аз подкрепям дядя Вова - нека ваксинират с трета-четвърта-пета игла всички депутати, министри и членове на всевъзможни комисии и подкомисии. Те трябва да са здрави, за да могат да управляват качествено спиралата на редуциращото се население в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Разни продавачки по магазини и банки и болници трябва да бъдат задължително ваксинирани... ако не искат да си стоят в тях. Не искам да ме заразяват с делта/бети и подобни нови мутация от *** и антиваксери. Антиваксерите да си стоят в тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
България и Румъния търсят варианти за изтичащия срок на годност на ваксините им > Да ваксинират политиците, купили ваксините и родата им до 7-мо коляно. Остатъците в Ишраиль. Там как карантини, въпреки ваксинацията до дупка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още