IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в еврозоната се понижи през май до едногодишно дъно

Равнището на безработица в еврозоната е по-слабо поради краткосрочни стимулиращи програми

15:07 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безработицата в еврозоната спадна през май след облекчаване на ограниченията заради коронавируса и възобновяване на бизнеса в сектора на услугите във валутната зона, съобщава MarketWatch.

Статистическата агенция на Европейския съюз обяви в четвъртък, че процентът на безработица в еврозоната е спаднал до 7,9% през май от ревизираните 8,1% през април. Това e най-ниското ниво от май 2020 г. насам и беше под прогнозата за безработица от 8% на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal.

безработица безработица

Безработицата продължава да се приближава до нивото отпреди година, когато в еврозоната безработните са били 7,5%.

Безработицата в ЕС е била 7,3% през май 2021 г. спрямо 7,4% през април 2021 г. и 6,9% през май 2020 г.

Евростат изчислява, че 15,278 милиона мъже и жени в ЕС са били безработни през май 2021 г.

Броят на безработните е намалял с 306 хиляди души в еврозоната след спада със 134 хиляди души през април, съобщи агенцията. Евростат изчислява, че 12,8 милиона души в еврозоната са били безработни през май.

През май нивото на младежката безработица сред хората под 25 години е спаднало до 17,5%, в сравнение с 18,4% през предходния месец, сочат данните на Евростат.

Агенцията отбелязва, че броят на хората, категоризирани като безработни, не включва тези, които не са могли свободно да търсят работа, например родители, които са били принудени да поемат грижата за децата у дома в резултат на пандемията.

Равнището на безработица в еврозоната е по-слабо поради краткосрочни стимулиращи програми, които покриват голяма част от заплатите на работниците в предприятия, които се е наложило да намалят дейността си в резултат на пандемията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още