IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Сарийски: Замяната на лева с еврото ще е в ущърб на икономиката

България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от Зелената сделка, коментира икономистът

19:00 | 01.07.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Замяната на лева с еврото - точният израз е унищожаване на националната ни валута, загуба на част от нашия суверенитет, ще бъде в ущърб на българската икономика и изобщо на страната. Този коментар по БНР направи доц. Григор Сарийски по повод предстоящото приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България.

„Защо се бърза чак толкова много? Много трудно може да се види факторът, който заслужава България да мине по бързата писта и да се присъедини към еврозоната. Най-очевидната причина за бързането е, че еврозоната означава вкаменяване, бетониране на страната в рамките на европейската идея и блокирането на всякакви възможности за маневри“, посочи икономистът.

Забавяне оборотите на икономиката

Според него пандемията ще продължи да оказва най-голямо влияние върху икономическата активност.

„Идва лято, но то ще бъде сравнително късо, тъй като основното, от което зависи как ще изглежда лятото в икономически план, е пандемията. В момента отчитаме сравнително нисък брой на заразените – няма паника, няма ограничителни мерки, свалят се маските. Но това, което предстои, е новата вълна на коронавирус, тъй като вирусите мутират. Всеки щам идва с нови непредсказуеми ефекти", напомни Сарийски. „Очакваме ръст на заразените, повторно въвеждане на поне част от ограничителните мерки", посочи той.

Икономистът съветва да носим маски и да спазваме дистанция, ако не искаме да се блокира сериозно икономиката.

Заявките на служебното правителство

Що се отнася до пенсиите, доц. Григор Сарийски е категоричен, че те отдавна имат нужда от преизчисляване.

„България има най-ниският коефициент на заместване на дохода в ЕС – отнасянето на средната пенсия към средната работна заплата. Ако за страни като Италия, Австрия, Испания коефициентът на заместване на дохода е такъв, че доходът на пенсионера намалява с около една трета, след като се пенсионира, в България доходът на пенсионера намалява три пъти“, изчисли икономистът.

Той припомни, че коефициентът на заместване на дохода беше около 42% през 2017 - 2018 г.  и продължи да намалява.

„Според оценката на Националния статистически институт до 2050-2070 г. той ще бъде около 34-35%. Не можем да очакваме воденето на някакъв по-нормален живот", е мнението на икономиста.

Той напомни, че размерът на пенсиите зависи от три неща: демографията, печалбата в икономиката, и на трето място от данъците. Сарийски прогнозира, че все по-малко ще са приходите в НОИ. 

Нарастването на цените на енергийните източници

„Това е нещо, което допълнително ще утежни ефекта от последваща вълна от пандемията, тъй като времето на предходната вълна съвпадна с периода на най-ниските цени на енергоизточниците.

Като се изключи това кратко като време събитие, се възстанови една положителна тенденция на пазара на горива. На Деня на будителя цената на петрола беше около 34-35 долара. В момента е повече от два пъти по-скъпа. Период, който е малко повече от половин година. Това води до нарастване на абсолютно всичко, тъй като цялото човешко съществуване е подчинено на снабдяването с енергия", подчерта доц. Григор Сарийски.

Той прогнозира, че това поскъпване е само началото на една тенденция, която ще продължава, защото се наслагват няколко различни фактора.

"На първо място – изчерпването на собствените енергоизточници на Европа. Съвсем наскоро беше обявено скъсяването на живота на най-голямото находище в Грьонинген. Европа, иска или не, ще трябва да внася газ отвън“, е мнението на икономиста.

Той смята, че като компенсация ще бъде пускането на „Северен поток-2“.

„Но за съжаление България няма да може да се възползва и най-малко от този проект. Това, което ще правим ние, е купуване на газ чрез посредници. С други думи вместо да получаваме концесионни такси, което да облекчи натиска върху бюджета, ще трябва да плащаме такси на онези, които ще превозват газа до България“, подчерта анализаторът.

Той е категоричен, че основният облагодетелстван ще бъде Германия.

„Страните, които ще изгубят най-много, са тези от стария Източен блок. (... ) Това, което ще трябва да плати Европа – специално Източна и Централна, е изключително висока цена на тока“, предупреди доц. Сарийски.

Той е убеден, че Централна и Източна Европа ще платят таксата на новия изолационизъм на Европейския съюз.

„Онези, които ще бъдат облагодетелствани от задействането на т.нар. "Зелена сделка", това са страните, първо, които имат енергоефективно производство т.е., които печелят не от производството на детайли и полуфабрикати, а които печелят от краен продукт, от финанси и т.н. сфери, в които не се иска толкова много енергия, за тях преходът ще бъде много по-лек“, отбеляза икономистът.

Григор Сарийски подчерта, че България ще плати цената за това, че Германия ще спечели от Зелената сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
hikohaj980
преди 2 години
Дрън-дрън, звездички-звездички и нищо по същество. Явно толкова си можеш. BTW ако случайно си плащал за образованието си, можеш спокойно да предявиш рекламация и да си искаш парите обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
офф, най после се появи един по тъъъп от вас гербаджийте... черпим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Само пълен *** може да напише това, което си постнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Achtung
преди 2 години
Няма нищо по лошо за бългатската икономика и население от оставането във валутен борд или приемане на еврото или отвързване на лева като конвертириема валута. Закъсняхме вече ужасно много, поне 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 2 години
"блокирането на всякакви възможности за маневри - друга маневра освен девалвация на дали може да направим. И в двата случая горим или с малко евро, или с много но евтини левове. Така че маневри по-добре да не правят. Другите маневри са предимно посредствени, като тези от миналата година, но те могат да се прилагат и върху евро. Но ние така или иначе с лева все едно използваме евро от 1999г. Най-големите печеливши са банките, освен от преводи печелят и от превалутиране и в двете посоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
hikohaj980
преди 2 години
Изумен съм, каква част от пишещите в тоя форум не знаят какво е "суверенитет". Това, драги cherney, penman и т. н., е качество на суверена. Правото на гражданите да упражняват върховна власт в една страна. Кое ваше право е отнето с решението да осигурите покритие на парите в обращение с първокласни книжа ??? Защото валутният борд означава точно това. Като да ограничите скоростта на процесора. Така осигурявате нормалното му функциониране, но не предавате управлението му на някой друг. Решенията си остават изцяло ваша привилегия. Можете да играете игрици, да шарите по форумите, или пък да го овърклокнете ваша воля. Същото се отнася и за борда. За ваше сведение неговото запазване, промяна или дори отмяна е изцяло в прерогатиивите на българския парламент, т. е. суверенитетът в условията на паричен съвет е съхранен изцяло. Влизането в Еврозоната е малко по-различно. Страните в ЕЗ се отказват изобщо от правата си върху паричното обращение и го ПРЕДОСТАВЯТ на ЕЦБ. ЕЦБ решава колко да ви бъде основната лихва, какво да е обезпечението на паричната маса и каква да бъде неговата структура. Вие само гледате мача отблизо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, не се опитвай да мислиш, не е продуктивно на твоята възраст! А този пишман икономист става за катедрата по политикономия начело с врялия и кипял в далаверите Иван Костов. Хайдуците от ДБ не са ли му предложили депутатско място?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Наистина има неграмотни хора. Такъв си ти и други от писалите тук. Доц. Сарийски никога не е бил свързан с БСП и не го свързват с БСП, участва в много предавания на различни медии. Дотук обяснението. За другото - нямате квалификацията, за да ви се отговаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Приемане на еврото = сваляне на картите и лъсване на натрупаните кражби и скрита инфлация. Самото евро няма връзка, причината е повече прозрачност и засилен контрол над банковата система и тарикатлъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Констатацията за неграмотността не е към теб, а към доцента - комунист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още