IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След пандемията хакерските атаки са се увеличили двойно по света

Близо 4 млн. хакерски атаки са регистрирани срещу българска община само за един месец, каза експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов

21:59 | 01.07.21 г. 1
След пандемията хакерските атаки са се увеличили двойно по света

В рамките само на един месец е имало близо 4 милиона хакерски атаки срещу българска община. Това каза Мирослав Стефанов, експерт по киберсигурност в Държавна агенция „Електронно управление" (ДАЕУ) в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако говорехме за период преди кризата, може би щяхме да говорим за около 50-60 хил. атаки. След пандемията обаче виждаме този резултат“, отбеляза той.

И в двете български общини, за които заговори Стефанов, най-много хакерски атаки идват от Ирландия. По думите му обаче, когато се направи по-задълбочено проучване, се вижда, че всъщност източникът е Санкт Петербург. От друга страна почти 700 хил. oт атаките са с местни IP-та.

В сравнение с миналата година кибератаките срещу ключови инфраструктури и корпоративни бази данни в световен мащаб са се увеличили двойно. Повечето злонамерени акции са обвързани с политически мотиви, обясни Стефанов.

„Основната причина за атаките са парите. Където има пари, там са и хакерите“, обясни специалистът.

Според него е по-добре да се инвестира в обучение на служителите, отколкото да се забрани с закон плащането на подкупи, тъй като 80% от атаките са с помощ отвътре.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
тва ако не са от Иран, С. Корея и Русия с паспортите и кръщелните -> те на, ела ме заплюй ... само не съм сигура дали знаят за съществуването на тая ми ти община с "експерти" по киберсигурност ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още