IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

130 страни подкрепиха глобален минимален данък за корпорациите

Още през 2023 г. може да бъдат задействани правила, ограничаващи избягването на данъци

21:53 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Светът направи голяма крачка към обхватни промени в глобалното данъчно облагане, след като 130 страни и юрисдикции подкрепиха определянето на минимална данъчна ставка за корпорациите наред с правила за споделяне на нарушения от международни компании като Facebook и Alphabet, предава Bloomberg.

След години на спънки сделката, постигната при преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подготвя почвата за подписването от финансовите министри от Г-20 на принципно споразумение на среща във Венеция идната седмица.

Това може да означава, че още през 2023 г. може да бъдат задействани правила, които биха ограничили избягването на данъци чрез принуждаването на международните компании да плащат ефективна ставка от „най-малко 15%“ и осигуряването на повече данъчни приходи за по-малките страни от чуждестранни компании.

„Малка група“ страни „все още не се е присъединила“ към плана, съобщи базираната в Париж ОИСР в комюнике. Сред тях са Унгария и Ирландия, която привлече едни от най-големите компании в света с ниски данъци.

Редица ключови страни са поставили под съмнение договорените условия, включително Индия, Китай и Турция, съобщи ОИСР. Техническите подробности може да предоставят възможност за още отстъпки за развиващите се икономики.

Широкото споразумение в четвъртък предотвратява ново препятствие, което може да се окаже фатално за усилията за преработване на данъчните правила предвид краткото време за одобрение на глобалната сделка от американския Конгрес и други национални парламенти.

Справедлив дял

Американският финансов министър Джанет Йелън изрази задоволство от споразумението и заяви, че това е „исторически ден за икономическата дипломация“.

В публикувано в четвъртък комюнике тя допълни, че международната „надпревара за понижаване“ на корпоративните данъчни ставки, която ограби необходимите приходи на страните за инфраструктура, образование и други нужди, е с още една крачка напред към прекратяване.

„В САЩ това споразумение ще гарантира, че корпорациите поемат справедлив дял от бремето. Сега имаме шанс да изградим глобална и местна данъчна система, която позволява на американските служители и компании да се конкурират и да печелят в световната икономика“, отбеляза Йелън.

Отсъствието на Ирландия и Унгария от сделката може да създаде проблеми за ЕС при задействането на плановете. Финансовият министър на Ирландия Паскал Донахю заяви миналия месец, че сделка за минимален данък трябва да отговаря на нуждите на „малки и големи страни, развити и развиващи се“.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер заяви, че през следващата седмица преди срещата на Г-20 ще удвои усилията си да убеди колебаещите се европейски страни „да направят необходимите усилия да се присъединят към историческо споразумение, което обединява много широко държавите в света“.

Разрешаването на проблема става все по-неотложно за световната икономика след разногласията за облагането на технологичните компании и определянето на минимална ставка, които доведоха до търговско напрежение миналата година. Обещанието за близо 150 млрд. долара допълнителни приходи за правителствата също помогна за постигането на сделка, след като повечето страни са изправени пред огромни бюджетни дефицити заради пандемията от COVID-19.

Затрудненията за защитниците на сделката бяха свързани с убеждаването на развиващите се страни да одобрят договореност, която първоначално беше постигната с подкрепата на Г-7. Малкият клуб от богати икономики, включително САЩ, Великобритания и Франция, постигна споразумение миналия месец в Лондон по два стълба в преговорите в ОИСР – механизъм за споделяне на права за облагане на „най-малко 20%“ от печалбата, над маржа от 10% за най-големите международни компании, и минимален корпоративен данък от най-малко 15%.

Публикуваният от ОИСР документ съдържа някои промени в тези предложения, като отбелязва, че сумата на печалбата, която подлежи на преразпределяне, трябва да бъде между 20% и 30% от печалбата над маржа от 10%, увеличавайки потенциално печалбите за по-малките икономики.

Той също така конкретизира, че компании с приходи над 20 млрд. евро ще бъдат подложени на нови правила за това къде да плащат данъци. В отстъпка за по-малките икономики Обхватната рамка предвижда преглед на условията след седем години и намаляване на прага до 10 млрд. евро.

Най-малките икономики ще се възползват и от по-нисък праг, който ще им позволи да облагат с данъци международни компании, показва документът на ОИСР.

Сделката разрешава и друг проблем, като гарантира, че Amazon.com ще плаща данъци в местни юрисдикции, дори когато компанията отчита маржове на печалба под 10%, заяви Льо Мер. Това означава, че по-доходоносният бизнес с облачни услуги на гиганта в онлайн търговията ще бъде подчинен на новите правила въз основа на т. нар. от ОИСР сегментиране, което може да бъде прилагано при „извънредни обстоятелства“, когато подразделения на дадена компания отговарят на прагове за приходи и печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още