IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще остане ли постоянно намалената ставка от 9% ДДС върху книгите?

Авторите на книги започнаха да получават по-достойни хонорари, увеличиха се и парите за преводачите, посочиха Десислава Алексиева и Петя Господинова от АБК

11:15 | 02.07.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще остане ли постоянно намалената ставка от 9% ДДС върху книгите?

Намалената ставка от 9% на ДДС на книгите от временна да стане постоянна мярка. За това настоява организацията на книгоиздателите и книгоразпространителите Асоциация „Българска книга“ (АБК), съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на организацията.

Тя информира, че бизнесът с книги се е сринал със 70%, затова от АБК искат съдействие от политическите партии, като вчера се е провела дискусия с политици, на която са обсъдени проблемите на автори и издатели.

„Поставихме две цели - ангажимент от тяхна страна да запазят ДДС върху книгите от 9% и да влезе в действие стандартът върху библиотечното и информационно обслужване - всяка библиотека всяка година да има нови заглавия", каза Десислава Алексиева.

Намаленото ДДС върху книгите е временна мярка с действие до края на годината. От бранша искат тя да се превърне в постоянна, като стане един от приоритетите на новото Народно събрание. Мярката може да залегне в бюджета за следващата година, но за това трябва да се направят необходимите законодателни промени.

„Ако искаме да имаме работеща икономика и занапред, трябва да имаме и много четящи хора, които да я правят. Мярката беше браншова, много уместна и навременна, успяхме да запазим почти всички работещи издателства живи и да се преборим с кризата", заяви и Петя Господинова, член на ръководството на АБК.

АБК е внесла в парламентарната комисия и в Министерството на културата предложения за промени, с които властите да защитят издателите от кражба на интелектуална собственост.

„В момента излиза книга от някое издателство и на следващия ден е качена във всички възможни платформи, от които може да бъде свалена безплатно", алармира Господинова.

Десислава Алексиева добави, че 9% ДДС върху книгите подпомага не само на издателите, а и на творческите професии, защото на тази база се изчисляват и авторските хонорари.

„Авторите на книги започнаха да получават по-достойни хонорари, в това число се увеличиха и парите за преводачите", отбеляза тя.

Алексиева и уточни, че намаленото ДДС ще помогне и за по-доброто планиране.

„Коричната цена в момента се формира на база 9% ДДС. Книгите не са бързооборотна стока. Ако не остане в този размер, трябва ли да залепим нови етикети на 1 януари? Една книга може да се разпродаде за няколко месеца, но и за няколко години. Формираната цена сега трябва да е валидна за дълъг период от време - това създава устойчивост на книжния пазар", коментира експертът.

По думите на Петя Господинова намаленото ДДС е свалило и крайната цена на книгите. „В една от големите вериги книжарници средна продажна цена на книгата от 13,22 лв. е спаднала на 12,02 лв.", даде пример тя.

Ще остане ли постоянна като мярка ставката от ДДС от 9% върху книгите. С какво допринесоха книжните базари за бизнеса с книги?  Какво предвижда новия законопроект, който засяга книгоиздаването?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Мисля не трябва да остава 9% защото и всички други браншове ще поискат да им е 9%. Да се четат книги е достойно и нужно казват, е сигурно е така но цялото здравеопазване и фармацевтика по-малко нужни и достойни ли са, ами храните, ами всички бебешки стоки, ами всички стоки за безопасност - каски, очила, детски столчета за коли..., ами стоките за енергиен преход - соларни панели, енерго спестяващи крушки и др., санитарните продукти и то изброихме половината икономика вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още