IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисия към американския Конгрес одобри поправка срещу "Северен поток 2"

Проектът обединява единствено Русия и Германия, смята украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба

10:45 | 02.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Комисията по бюджетни кредити към Конгреса на САЩ одобри поправки в законодателството, касаещо международните операции на САЩ през фискалната 2022 година, става ясно от съобщение на комисията. Една от поправките може да спре строителството на спорния газопровод "Северен поток 2".

Документът беше внесен от члена на Камарата на представителите Марси Каптър, която няма да позволи на Държавния департамент да пренебрегне исканията на Конгреса да бъдат наложени санкции срещу изграждането на "Северен поток 2".

Като цяло проектът предвижда увеличение на бюджетните кредити с 43,4 млрд. долара, което е ръст от 20% спрямо нивото през фискалната 2021 година. Според мотивите предложението за бюджетните кредити ще подпомогне създаването на нови високоплатени работни места, чрез инвестициите във възобновяема енергия, борба с климатичните промени, посочват още от комисията.

През май 2021 година президентът Джо Байдън се отказа от санкции срещу проектната компания на газопровода - Nord Stream 2 AG, както и свързаните с нея физически и юридически лица. Причината, която посочиха от Белия дом е, че не искат да обтягат допълнително отношенията с Германия. В допълнение и строителството на газопровода вече е на финалната права - над 95% от тръбите вече са положени.

Проектът обаче среща много критики както в САЩ, така и в Европа. Според противниците му газопроводът ще увеличи влиянието на Москва в Европа и това застрашава северноатлантическите отношения. "Северен поток 2" е проект и срещу интересите на Украйна, през чиято територия сега минава голяма част от транзита на руски газ за Европа.

"Северен поток 2" обединява единствено Германия и Русия, коментира в интервю за Liga.net и украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. За него това е политически проект, за който са "хвърлени огромни количества пари". Той допълни, че Киев продължава да се бори срещу газопровода, макар че ситуацията изглежда зле за Украйна.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра годишно по дъното на Балтийско море. Трасето повтаря съществуващия и въведен в експлоатация "Северен поток", през който се пренася газ от Русия в Германия.

Строителството беше забавено в продължение на повече от година заради наложените от САЩ санкции. Те накараха основният строител Allseas да се откаже от работата и Русия трябваше да продължи полагането на тръбите със собствени сили.

Защитниците на газопровода мотивират изграждането му с увеличаващите се нужди на Европа от природен газ. Те смятат още, че американските санкции срещу проекта са продиктувани от желанието на Вашингтон да продава своя втечнен газ в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Цитат: 'Една от поправките може да спре строителството на спорния газопровод "Северен поток 2".'Биха могли да се опитат да спрат дострояването. Но да твърдят директно, че ще го спрат. Какво смятат да предприемат? Да започнат военни действия? До сега не го спряха с предишни решения на конгреса. Защо мислят този път ще успеят? Или така показват на Украйна твърдата си подкрепа?И още нещо. Имаше въведени сакции. Президента обяви че ще прекрати санциите за да не влошава отношенията с Германия. Сега конгреса разглежда предложение за нови сакции. САЩ се показват като страна със стабилна и предсказуема външна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още