IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon задава нов тон на управлението си преди края на ерата на Джеф Безос

Компанията добави два нови лидерски принципа към списъка си

13:38 | 02.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Amazon добави два нови „лидерски принципа“ към вече утвърдените си такива – списък с над 12 бизнес философии, които да ръководят решенията и целите на служителите на компанията, пише CNBC.

Много от лидерските принципи на Amazon датират от най-ранните дни на компанията, като „Клиентска обсебеност“ и „Изобретяване и опростяване“ са в основата на нейната корпоративна култура. Най-новите попълнения показват един по-различен тон, свързан с явните критики, които компанията напоследък понася.

Първият – „Стреми се да бъдеш най-добрият работодател в света“ – призовава лидерите да „работят всеки ден, за да създават една по-сигурна, по-продуктивна, по-разнообразна и по-спаведлива работна среда“.

Това съответства от споделеното от главният изпълнителен директор Джеф Безос във финалното му писмо до акционерите по-рано тази година, в което признава, че Amazon трябва да свърши по-добра работа за служителите си. Интернет гигантът често е критикуван от своите работници, които твърдят, че трудовата култура в компанията е брутална, а напрежението нараства от април след проваления вот за създаване на синдикат в един от складовете в Алабама.

Второто допълнение към принципите е: „Успехът и мащабът носят големи отговорности“. То подчертава, че статутът на Amazon като най-големия онлайн търговец на дребно в света и като компания за облачни услуги ѝ носи нови предизвикателства.

„Започнахме в гараж, но вече не сме там“, гласи новият принцип. „Ние сме големи, влияем на света и далеч не сме перфектни. Трябва да бъдем смирени и внимателни за вторичните ефекти от нашите действия“.

Amazon е изправена пред нарастващ натиск от регулатори и власти от цял свят, които искат да разберат дали тя се възползва неправомерно от мащаба си и действа срещу конкурентите си.

Amazon не е актуализирала списъка си с лидерски принципи от 2015 г., когато добави 14-ия си принцип „Учете и бъдете любопитни“.

Решението може да е едно от последните на Джеф Безос като главен изпълнителен директор. На 5 юли той официално ще слезе от поста, предавайки ръководството на компанията на лидера на бизнеса с изчислителни облаци Анди Джаси. Безос ще стане изпълнителен председател на борда на Amazon, което ще му даде време да се фокусира върху „нови продукти и ранни инициативи“, написа той в имейл до служителите през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vanesa
преди 2 години
Който е работил из складовете на Амазон, казва че условията на труд са нечовешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още