IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Илиев: Въвеждането на глобален данък няма да реши въпроса с конкуренцията

80% от стартъпите в областта на изкуствения интелект в Европа фалират, посочи експертът от БСК

15:44 | 02.07.21 г.
Веселин Илиев: Въвеждането на глобален данък няма да реши въпроса с конкуренцията

Повод за изказването му е новината, че 130 страни, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на глобална минимална ставка от 15%. Идеята е компании като Google, Amazon и Facebook да бъдат облагани с 15% корпоративен данък.

Според експерта това може да има положителен ефект, но от друга страна „появата на гигант“ ще потиска развитието на останалите, на тези които също имат добри идеи, но заради малкия си размер не успяват да се развият.

„Използвайки някои законодателни врати, Ирландия спечели много от големите монополи, като им помогна да влязат на европейския пазар. Те успяха да вземат сериозен пазарен дял“, даде пример Веселин Илиев.

Той напомни, че неслучайно Европейската комисия поиска Ирландия да върне част от предоставените ползи в милиарди.

Главеният директор "Международно икономическо сътрудничество" в БСК коментира и темата за изкуствения интелект и Индустрия 4.0, която беше дискутирана на интерактивното събитие „Забавление за предприемачи", на който домакин беше камарата.

"Изкуственият интелект не е от бъдещето, а е около нас. От много години Google Maps използва изкуствен интелект, за да направи маршрут от точка А до точка Б. Аспектите на изкуствения интелект не са толкова технологични, колкото правни. Форумът е част от поредица наши дейности за подготовката на дигитализацията на българските предприятия", поясни Илиев.

Той подчерта, че изкуственият интелект означава машината да взима решения, които не са програмирани.

Веселин Илиев цитира европейска статистика, според която около 80% от стартъпите, които използват за база изкуствен интелект, фалират.

„От останалите 20% повече от половината не успяват да стигнат до печалба. Само 3-5% от идеите стигат до пазарна капитализация и започват да носят печалба. Под 1% са компаниите като Google, които правят пазарен бум“, обясни експертът.

Той е на мнение, че основният проблем в развитието на изкуственият интелект са правните въпроси и важният въпрос е кой носи отговорност. И даде пример, че при една евентуална катастрофа с автономен автомобил няма застраховател, който да покрие част от загубите.

Веселин Илиев коментира и потвърждаването от България на датата за приемане на еврото през 2024 г., без преходен период.

"Не бива да се говорим за рискове – има ясни правила, при които България ще влезе в еврозоната. Аз съм за приемането на еврото, но не съм сигурен дали ще се промени конкурентоспособността на българската икономика", не скри скептицизма си експертът.

Веселин Илиев обаче е категоричен, че няма място за притеснение от влизането на страната ни в еврозоната. Той е склонен да опонира на виждането, че фиксираният курс и еврото ще потискат развитието на икономиката, тъй като няма да се дава възможност за умерена инфлация, която да стимулира икономиката.

По неговите думи проблемите с конкурентоспособността в България не са свързани с валутния курс, а с производителността на труда в страната.

Какъв е начинът да се задържат талантите в сферата на новите технологии? Кои ще са ползите за България при влизане в еврозоната?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още