IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: ЕЦБ може би подценява инфлацията

Председателят на Холандската централна банка определи растящите цени на жилищата като един от признаците за натиск върху цените

16:42 | 03.07.21 г. 3
<p>
	Инфлацията не е мъртва, смята председателят на Холандската централна банка Клаас Кнот.&nbsp;<em>Снимка: Zach Gibson/Bloomberg</em></p>

Инфлацията не е мъртва, смята председателят на Холандската централна банка Клаас Кнот. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот предупреди, че ръководителите на банката може да подценяват потенциала ускоряващата се инфлация да се превърне в дълготрайно явление. Той допълни, че извънредните парични стимули трябва да бъдат прекратени около март 2022 г., предава Bloomberg.

Макар ЕЦБ да прогнозира, че настоящите високи нива на инфлацията са временни, стимулирани от скока на цените на енергията и недостатъчното предлагане на фона на повторното отваряне на икономиката, гуверньорът на Холандската централна банка заяви, че това може да не е така.

„Не трябва да надценяваме капацитета си да определяме предварително какво е временна инфлация и какво не е“, заяви Кнот в интервю за холандския вестник NRC. „Има и други възможни сценарии освен основния ни сценарий за трайно ниска инфлация. Инфлацията не е умряла“, категоричен е той. Инфлация Инфлация

Очаква се тя временно да надхвърли целта от малко под 2%.

ЕЦБ трябва да обсъди бъдещето на програмата си за изкупуване на облигации по време на пандемията на стойност 1,85 трлн. евро след лятото, като някои членове на 25-членния Управителен съвет се притесняват, че паричната подкрепа ще бъде ограничена твърде скоро.

Кнот заяви, че има съмнения относно „активистко“ използване от централната банка на счетоводния ѝ баланс като политически инструмент и допълни, че редовно изразява това усещане на заседания за определяне на политиката.

„Хубаво е, че действахме бързо в тази криза. Но докато пожарът е под контрол, противопожарната бригада трябва да се върне в пожарната. Ситуацията трябва да е такава до около март 2022 г.“, каза Кнот.

Гуверньорът на Холандската централна банка, която заяви още, че можело да не подкрепи отрицателни лихви през 2014 г., ако знаел колко време ще се запазят, отбеляза, че мнението му за инфлацията е било повлияно от разговори с ръководители от 70-те години на миналия век. Той е член на Групата на 30-те, обединяваща предимно бивши централни банкери и ръководители.

Кнот отбеляза растящите цени на жилищата като един от признаците за натиск върху цените и призова за затягане на стандартите за кредитиране в Холандия. Недвижимите имоти са най-популярната дискусия при провеждането на „събития за изслушване“ на граждани и групи на гражданското общество от Холандската централна банка в рамките на прегледа на стратегията на ЕЦБ.

Прегледът цели да покаже на банката как по-добре да отрази разходите за жилищна собственост в показателите си за инфлацията и Кнот заяви, че подкрепя промяна.

„Ние като централни банкери се оплакваме, че инфлацията е твърде ниска, но когато говорих с хора в страната, те казват, че всичко е станало ужасно скъпо. Питаме ги какво е станало толкова скъпо? Те отговарят – разходите ми за жилище“, каза Кнот. „Тогава ние казваме, съжаляваме, но това не е в индекса ни. Разбира се, че не може да е така“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Иначе - нека бачкат здраво маймуните.. не се става така лесно човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Кнота сега ше разсече кнота типично по банкерски - първо ще спаси ТБтата, като напомпят още жилищните цени, после ще вкара жилищата в инфлацията.. тя ше остане ниска (с лека корекция) и ше се прави на ни лук ял ни лук мирисал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Нужна е една нова Френска Революция,с една голяма гилотина,насред централата на ЕЦБ.Тогава всичко ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още