IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма хакерска атака засегна над 1000 компании в САЩ и Европа

Тя е била насочена срещу доставчици на управлявани услуги, които предоставят IT услуги предимно на малък и среден бизнес

18:33 | 03.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Голяма рансъмуер атака срещу софтуерната снабдителна верига е засегнала над 1000 компании до момента, а броят им може да продължи да расте, съобщава компанията за кибер сигурност Huntress Labs, цитирана от Bloomberg.

Атаката е била насочена срещу доставчици на управлявани услуги, които предоставят IT услуги предимно на малък и среден бизнес. Подобни атаки може да имат по-големи последици, тъй като хакерите може да получат достъп и да проникнат сред клиентите на доставчиците.

До момента са засегнати над 20 доставчици на управлявани услуги, съобщи Джон Хамънд, изследовател в областта на кибер сигурността в Huntress Labs.

Последиците от атаката тепърва започват да се проявяват. В Швеция повечето от 800-те магазина на веригата за хранителни стоки Coop не можаха да отворят в събота, след като атаката е повредила касовите им апарати, съобщи говорителят Терезе Кнап.

Смята се, че хакерската атака е извършена от свързаната с Русия рамсънуер група REvil, която миналия месец беше обвинена в хакването на най-големия доставчик на месо в света JBS.

До момента има пострадали от атаката в 11 страни, показва изследване на компанията за кибер сигурност  ESET.

Хакерите по всяка вероятност са се прицелили към Kaseya, базирания в Маями разработчик на софтуер за доставчици на управлявани услуги, като начин да атакуват клиентите му, смятат експерти в областта на кибер сигурността.

„Отличителното за тази атака е последващият ефект – от доставчика на управлявани услуги до малкия бизнес“, казва Хамънд. „Kaseya управлява голяма верига по пътя до малкия бизнес в глобален план, така че в крайна сметка атаката има потенциал да се разпространи до бизнеси с всякакви размери или мащаби“, допълва той.

Kaseya съобщи, че е уведомила ФБР. Компанията информира, че до момента е установила над 40 клиенти, които са били засегнати от атаката.

Двама от засегнатите доставчици на управлявани услуги са Synnex Corp. и Avtex LLC, съобщават двама запознати източници. Президентът на Avtex Джордж Дему съобщи пред Bloomberg, че „стотици доставчици на управлявани услуги са били засегнати в хакерска атака, насочена вероятно срещу глобалната снабдителна верига“.

„Работим със засегнатите клиенти, за да им помогнем да се възстановят“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Каквито и глупости да пишете извършителите на подобни престъпления остават ненаказани само ако са руснаци или китайци и действат от територията на Русия или Китай. Навсякъде другаде ги хващат и вербуват или умират при нещастно стечение на обстоятелствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Смята се, че хакерската атака е извършена от свързаната с Русия рамсънуер група REvil, която миналия месец беше обвинена в хакването на най-големия доставчик на месо в света JBS. > Смятат деееебббиллите. Нормалните по статистика щатска знаят, че най-много атаки правят янките и англичаните.Слагайки малко кирилица и става: крадеца вика -дръжте крадецааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още