IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Процесът за влизане на България в еврозоната намирисва на измама

Ако се присъедините към еврозоната, корупцията ще експлоадира в България, предупреждава бащата на Валутния борд у нас

10:44 | 04.07.21 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

„Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите от еврото, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

Това заяви Стив Ханке, професор по приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, наричан “баща” на българския Валутен борд, по повод предстоящото приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България. Той коментира темата в интервю по Нова телевизия.

Проф. Ханке заяви, че никога не е имало официален доклад за това, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви за България - като стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи. „Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите“, коментира Ханке.

Професорът припомни, че България има система на Валутен борд, която беше въведена през 1997 г., което спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. 

„Българите трябва да се запитат защо да се сменя модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България“, посочи той.

На въпрос как ще се промени животът на българина, ако страната ни приеме еврото Ханке заяви: „Не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема“.

„Не мисля, че този план ще се сбъдне и затова не се притеснявам от него. Мисля, че целият процес е толкова нелигитимен, така че просто отвсякъде си мирише на измама“, коментира той.

За него е глупаво и опасно България да приема еврото. Той даде пример с Гърция, която след влизането си в еврозоната се сблъска с една от най-големите банкови и бюджетни кризи.

„Причината политиците да не харесват Валутния борд е, че той ги поставя в усмирителна риза и изисква от тях фискален ред. В България от 1997 година насам има отлична фискална дисциплина и втория най-нисък дълг в Европа... Изчакайте и вижте – ако се присъедините към еврозоната, корупцията ще експлоадира в България“, заяви професорът.

„Няма механизъм, който да ви накара да се присъедините към еврозоната. Напротив, ако го направите, ще трябва да се откажете от вашия паричен суверинитет. При Валутния борд водещата валута е еврото и левът е свързан с него. Но какво ще се случи, ако еврото изпадне в беда и еврозоната се разпадне? България с Валутния си борд ще има паричен суверинитет и лесно може да смени водещата валута с щатски долар или с някоя по-стабилна валута от еврото“, обясни Ханке.

„Вие се отказвате от много, а никой не задължава България да го направи. Това са корумпираните български политици, които стоят зад това. Тук виждам сенки на някои хора. Бих искал да знам кои са актьорите, които шептят в ухото на Борисов през годините идеята за влизането в еврозоната“, посочи професорът. И попита дали някои от лицата, които бяха санкционирани по закона „Магнитски“ са били активни в този процес за влизане в еврозоната.

„При подобни процеси нелегитимният план за въвеждане на еврото в България се е случил на тъмно.....Има тъмни сили, които са отговорни - кои са те?“, попита Ханке и допълни, че знае, че те са активни в България и допуска, че са били много активни и в този план за въвеждане на еврото.

„Очаквам, че ще има още санкционирани българи в бъдеще“ (по закона Магнитски, бел. ред.), каза Стив Ханке. Той няма предположения кои ще са тези лица, на заяви: „България е като езеро, пълно с риба. Има толкова много корумпирани...ако търсите корумпирани хора, България е езерото, което да посетите. Има толкова много такива и е сравнително лесно да се хванат“.

Ханке коментира исканата допълнителна информация и повече доказателства от САЩ относно санкционираните лица и компаниии. „Българската правосъдна система е истински виц. Правителството на САЩ и финансовото министерство ще процедират така, както винаги – видяхте информацията и доказателствата, няма да видите повече!“.

„Стойте далеч от еврото и борете корупцията“, призова Стив Ханке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 6
Otka4eni reformatori
преди 2 години
Я... за какво ние тоз смот,аняк Стив Ханке. Я какви изтъкнати професори имаме сред коментаторите. Ханке пасти да яде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да сме си били дадели държавата на чуждо управление??! И ти ли си с елитно образование на световно равнище? Явно не. Първо, валутния борд и привързването ни с марката/еврото абсолютно е същото, все едно ползваме еврото, НО без хубавите неща. Знаеш ли, пълно е с празноплямпащи плювачи, които си нямат никаква представа какво е приемането на еврото за нас, тук не ви е мястото, защото глупостите ви са смешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
Прости *** - говори за себе си. Има доста хора със знания и умения на световно равнище и елитно образование. Това е отново една от опорките на ГЕРП и подобните им: ние не можем, затова доброволно да си дадем държавата на чуждо управление. Не усещате ли, че сте смешни!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
kane
преди 2 години
Прав е на 50%За БГ е най добре да е независима със суверенна валута страна. Това дава безкрайно много лостове за управление на икономиката на ЦБ и правителството.Т.е. темата трябва да бъде не кога ще приемем еврото, а кога ще премахнем борда и ще си управляваме лева сами. Тъй като това не може да се случи, защото не сме Швеция или Норвегия или Швейцария, а сме едни прости ***, се насочваме към лесният и недостоен вариант наречен ЕЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
penman
преди 2 години
Глупавият си ти! Приказките за корупция са от хайдуците от ДБ (най-крадливото правителство бе на Иван Костов), "мутрите" и слугите на Москва. Точно влизането в еврозоната ще минимизира рисковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Niko22
преди 2 години
Стив Ханке не е бащата на валутния борд според Иван Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
Lucifer
преди 2 години
С лев или с евро за корупцията все е комфорт! Тя е болеста на демокрацията, кой не е прекарал грип?Колкото до бащата на валутния борд, той се казва Майкъл Деплер. Ако левчето ни беше вързано за $, Ханке едва ли щеше да го плюе така зверски, а може би точно за това, защото $ е най-кухата трилионна измама???...Незнам дали корупцията в БГ ще експлоатира с ?, сякаш сега с левчето нещо я спира, но не сме нито 1-вата нито ще сме последната държава в ЕС която го приема! Когато сме на дъното, никакъв апокалипсис не може да ни уплаши, но с левчето може да дълбаем в дъното до като пробием земята и стигнем до офиса на Стив Ханке в Балтимор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Сайтът е на вторите, бе купен преди доста години вече, от майката на пеевски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
petrg5s
преди 2 години
Каква измама може да е това? Тоя дядо изобщо слуша ли го ***? Не несериозно,ами направо доста глупаво изказване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 2 години
те за това с Мутрата начело и крадливата му и некадърна клика никога няма да ни пуснат... както не ни пускат и в шенген...чак след като се убедят че сме изринали мутри и каскети... ще говориме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още