IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС e само на година от принудително ограничение на скоростта на новите автомобили

От юли 2022 г. всички нови автомобили, продавани в съюза, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им

18:05 | 04.07.21 г.
Автор - снимка
Автор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Още през 2019 г. Европейската комисия обяви план, който не се хареса на много от шофьорите. От 6 юли 2022 г. всички нови автомобили, продавани в ЕС, ще бъдат оборудвани с устройства, които ограничават скоростта им, припомня Carscoops.

Системата, до чието въвеждане остава само година, се нарича Intelligent Speed Assistance (ISA). Тя работи с помощта на GPS и разпознава уличните знаци. И когато шофьорът надвишава ограничението на скоростта, наложено от тях, превозното средство може да използва различни методи, за да го забави. Тези методи варират от предупреждения чрез вибрации до звукови сигнали.

Системата ISA може също така да намали мощността на двигателя след ограничението на скоростта или дори да направи педала на газта по-труден за натискане. Такива технологии се използват от известно време, но поне засега водачите могат да ги неутрализират, като натиснат педала на газта или като деактивират системата изцяло.

Автомобилите, които са получили хомологация преди датата на приемане на системата – 6 юли 2022 г., ще трябва да бъдат оборудвани с нея до 2024 г. Ограничението ще важи и за Великобритания - въпреки че страната напусна ЕС, тя запази по-голяма част от правилата, които се спазват в държавите от съюза.

Още новини за автомобили четете на сайта на Automedia

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още