IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на жилища в Ню Йорк излизат от "комата" и тласкат сделките до рекорд

През второто тримесечие продажбите са скочили със 152% на годишна база

10:49 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на апартаменти в Манхатън са регистрирали най-големия си ръст в историята, стимулирани от купувачи, търсещи изгодни сделки в квартала, който все още се възстановява от блокадата заради COVID, предава Bloomberg.

През второто тримесечие сделките са скочили със 152% спрямо година по-рано, което е най-големият годишен ръст от началото на воденето на статистика през 1990 г., сочи доклад на компанията за оценки на имоти Miller Samuel и на имотната агенция Douglas Elliman Real Estate. Ню Ню

Рекорд са отбелязали и сделките, които са били финализирани под офертната цена на продавача – 92%. Това е най-големият дял, откакто компаниите са започнали да следят показателя през 2008 г.

„Ню Йорк излиза от комата. Хората, които напуснаха града и откриха основни жилища извън него, се завръщат и казват: ОК, мъглата се вдигна, да видим какво се случва“, коментира Скот Дъркин, президент на Douglas Elliman.

Резкият спад на заразените и повторното отваряне на ресторанти и културни учреждения привличат отново жителите на града, които избраха живот в покрайнините миналата година. Те се връщат на пазар, който все още изобилства от имотни обяви, а лихвите по ипотечните кредити са на рекордно дъно, поради което моментът е подходящ за постигане на сделка за място, което могат да си позволят. Ню Ню

Засега съвсем малък брой хора са се завърнали в офисите, така че конкуренцията е по-малка. Това може да се промени през идните тримесечия, когато повече служители ще се уморят от пътуванията от покрайнините.

„Ще видим свиване на отстъпките заради COVID“, коментира Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

През второто тримесечие купувачите са предпочели по-големи апартаменти. Средният размер на жилище, което е променило собствеността си, е бил 115 кв. м и е вторият по големина от 2015 г. насам. Това е помогнало за повишаването на средната продажна цена за всички сделки с 13% до 1,13 млн. долара, най-високото ниво от осем тримесечия, сочат данните на Miller Samuel и Douglas Elliman.

„Хората в града сега мислят по различен начин за живота си. Те очакват да прекарват по-малко време в офиса, така че пространството у дома – както вътре, така и вън, придобива все по-голямо значение“, казва Фредерик Уорбърг Питърс, главен изпълнителен директор на Warburg Realty.

Най-големите отстъпки през тримесечието са отчетени в долен Манхатън и в Ъпър Ийст Сайд, сочи доклад на компанията Serhant. Купувачите на апартаменти в тези райони са получили средна отстъпка от 12% от офертната цена.

Интересът на купувачите продължава. Броят на подписаните договори през тримесечието, който е по-добрият показател в реално време на търсенето, е скочил с 619% на годишна основа до рекордните 4633 сделки, показват данните на Serhant. Това е най-големият брой сделки за едно тримесечие поне от 2008 г. насам.

Търсенето вероятно ще продължи, когато чуждестранните купувачи, които до голяма степен отсъстваха една година, в крайна сметка се завърнат, казва Гарет Дердериан, директор на пазарните проучвания в Serhant.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още