IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Бавният отказ от природния газ може да застраши екологичните амбиции

Потреблението на природен газ през 2021 година ще се повиши с 3,6%, а през следващите години ръстът ще забави леко своя темп

10:32 | 05.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2021 година започна ударно за търсенето на природен газ - температурите в много части на света се понижиха съществено, а икономиката започна да се възстановява от пандемията от коронавируса, пише в свои анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ). В допълнение, много държави залагат на суровината, за да заместят своите мощности на въглища и петрол, които закриват в изпълнението на своите екологични ангажименти.

След студената зима пък в момента високите температури увеличават търсенето на енергия, нужна за охлаждане. В резултат очакванията са, че през тази година потреблението на природен газ ще се повиши с 3,6%.

Този темп няма да се запази в средносрочен план - в периода 2021 - 2024 година ще има ръст от 1,7% на годишна база на потреблението на суровината. Но дори и това забавено повишение може реално да застраши изпълнението на заявките за въглеродна неутралност, опасяват се в МАЕ.

През 2020 година потреблението на газ намаля с 1,9 на сто след меката зима и намалената икономическа активност заради пандемията от COVID - 19. Но през следващите години ще има ръст, породен от икономическото възстановяване на Азия като локомотиви на търсенето са Индия и Китай. Очакванията са, че потреблението на природен газ ще бъде с около 7% над нивата преди пандемията.

Добивът на газ през 2024 година ще се повиши с 6% спрямо нивата през 2019 година, тоест преди появата на коронавируса. Основен източник на този ръст са находищата, които в момента се разработват в Русия и Близкия Изток. В САЩ също се правят инвестиции за добив на шистов газ и разширяване на капацитета за износ на втечнен газ.

Препоръката на експертите от агенцията към газовата индустрия са за намаляване на емисиите от природния газ. Оценките сочат, че 40% от емисиите на метан могат да бъдат ограничени без сериозни допълнителни разходи. Това изисква по-добро управление на емисии от изгарянето на природния газ, както и разработване на нискоемисионни газове - водород, синтетичен метан и т.н.

За целта обаче е нужна адаптация на законодателството, регулациите и инфраструктурата, пишат още от МАЕ в своя анализ за пазара на природен газ през третото тримесечие на 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
desperado
преди 2 години
Зелка, не е лесно решим проблем липсата на сиво вещество когато се опитваш да извършваш мисловна дейност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
бързо ще се откажат . глоби като в усато за изпуснат метан при добиване или при непълно изгаряне и готово ... и НАСА и ЕКА изкараха сателити за следене на разни газове в атмосферата , нема скрито-покрито . пък и най-скъпият ток по принцип е от газовите централи , та уравнението е лесно решимо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още