IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев и Григор Сарийски в спор за лева vs еврото

Финансистите коментираха ще има ли позитиви от присъединяването на България към еврозоната

11:33 | 05.07.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Т рудно можем да кажем какви са ефектите от приемане на еврото при положение че еврозоната сменя правилата и приоритети си в крачка – от чисто икономически преминава към приоритети за равенство на половете и разпределение на бежанци. Не се знае дали еврото няма да се окаже натиск за приемане на тези политики. За това предупреди в ефира на  bTV доц. Григор Сарийски, финансов и икономически експерт от Института за икономически изследвания при БАН.

„Аз мисля, че ние ще усетим всички тези проблеми, независимо дали ще въведем или не еврото“, коментира финансистът доц. Емил Хърсев и потвърди, че ще имаме само позитиви от приеманото на еврото, защото вече сме изконсумирали негативите.

Сарийски изрази мнение, че основният момент в полза на лева е, че решенията ще се взимат „на жълтите павета, а не в Брюксел“. „В момента, в който изнесете решение в Брюксел, губим суверенитет. Крайното решение сега го взима българският парламент“, смята той.

Според него „Европейската централна банка ще съжалява, че не е във валутен борд“. 

Доц. Сарийски посочи, че активите на Европейската централна банка са 63% от БВП на еврозоната. „Те правят същото, което е забравено на България да прави по силата на  валутния борд – правителствата печелят облигации, хартии, които се заменят с хартиините банкноти на ЕЦБ. Това правихме през 1996 г. и видяхте къде свършихме“, коментира финансистът.

По думите на Хърсев обаче ще спечелим от това, че ще можем да правим неща, които не можем при валутен борд.

„Има две основни предимства на това да излезем от валутния борд и да се присъединим към еврозоната. Първо – ще имаме кредитор от последна инстанция, банките теоретично ще могат да освободят една голяма част от принудително държаната ликвидност“, обясни Хърсев.

Той смята, че това са около 18 млрд. лева, за чието приложение ще се мисли.

Сарийски обаче му опонира, като  напомни, че не е сигурна тази цифра като ресурс, защото коефицентът на ликвидно покритие в България е приблизително 250%, колкото е и в Португалия като член на еврозоната, а съотношението между депозити и кредити в нашата страна е по-високо в Латвия, която също е член на еврозоната и е приела европейската валута.

Хърсев се аргументира, че това се дължи на валутния борд и ликвидния риск.

Що се отнася до промяна в цените след въвеждане на еврото и двамата финансисти са категорични, че няма да има увеличение.

По думите на Сарийски това, което можем да си купим, ще остане същото, но остава въпросът за стандарта в покупателната способност.

Хърсев от своя страна коментира, че сме в процес на сближаване на ценовото равнище и равнището на доходи в икономическата общност, към която се интегрираме, независимо дали ще приемем еврото или не.

Сарийски е на мнение, че в момента България ще се сближава с цените в еврозоната, докато страните-членки от периферията се отдалечават от средния стандарт и изрази опасения, че това може да се случи и при нас.

Хърсев обаче се надява, че това няма да с случи, защото бизнесът ще продължи да работи и ще е длъжен да плаща европейски заплати.

Той подчерта, че вече „консумирахме негативите“, а Сарийски съветва да не бързаме с крайното решение във времето, както и се надява то да се вземе в България. Финансистът от БАН смята, че след приемането на европейската валута трябва да се диверсифицира риска и половината от спестяванията трябва да са в левове, а другите – в евро.

Хърсев напомни, че търговската мрежа ще трябва да представя цените в евро и лева за около месец, а в период на шест месеца ще има срок за успоредно плащане, а после обмяна само в банките. Той е убеден, че ще има реакция с вдигане на цените, но пазарът няма да го приеме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Хърсев е известен с прякора банкера на мафията. Такива защо им дават платформа и им търсят мнението? Те ако могат ще катурнат борда за да ограбят и опоскат още един път държавата и народа с хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 2 години
а, да, ПРОБЛЕМАТ на деня не е еврозоната а НОВИТЕ ЦЕНИ НА ПАРНО, ТОК И ВОДА.ПО-ДОБРЕ БЪРЗА СМЪРТ ОТ КОВИД, ОТКОЛКОТО ЖИВОТ С НОВИТЕ "ЦЕНИ". УБИВАЙ. Ти вече си мъртвец, ако им платиш. Първата част на престъплението беше да харижат на россиа едни 5 милярда. втората е: да разхвърлят загубите от престъплението върху масата с нови цени. ЕВРОЗОНЕН? АВА НИИ, НЕТ,НАЙН И НИХТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 2 години
мръсното ***-идиотче Хърсев ги плещи едни....Помниме те още от корабите с "американска царевица", която изхвърлихме кат негодна. Сега, днеска, нахалитетче, се "обиждаш професионално" ако некой прави бизнес и пари без да зима кредити.ТА, НЕРАЗБИРАЧ-НЕМОЖАЧ, земи се скрий в дс дупката от която си изпълзял.Квдо ше стане с България в еврозоната? КРАЙ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС, РАЗМАЗАН И НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБЕН. ДНЕСКА - ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОНА - УТРЕ, АКО НЕ ЗНАЕШ НЕМСКИ И ХЛЕБ НЕМА ДА МОЖЕ ДА СИ КУПИШ. Геноцидците на съвремена България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
beinsa
преди 2 години
Пълна подкрепа за еврото.Дано с *** на Радев не осъмнем с рубла наместо евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Иван Митев
преди 2 години
Присъединяването на Република България към еврозоната е с пренебрегване на неправилността за ползване на евра с пряко създаване на щети.Грешната европейска парична политика поразява богати и бедни. Ако не е злокобната парична процедура, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Колкото по-пълно се изпълни Националния план за въвеждане на еврото в Република България толкова Република България ще е с по-големи щети.Защо Република България е със съгласие за съдбовна европейска парична грешка?За устойчив просперитет на еврозоната е необходимо подобрение с употреба на евра със защита срещу щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още