IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2021 г. – година на инвестиции

Перспективите за печалби при водещите акции и все по-добрите функционалности за лесен достъп до пазара увеличават апетита за инвестиции

08:52 | 20.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След безпрецедентните промени на световните финансови пазари през изминалата година, като резултат от пандемията, очаквано беше 2021 г. да не бъде скучна.

Програмите за ваксинация и големите фискални стимули на централните банки дадоха своя принос  за динамиката на пазарите. Наблюдаваме 50% скок на цената на петрола и най-доброто полугодие за суровината от 2009 г. насам, а световните акции са на път към второто си по ръст полугодие от 1998 г. насам. Силната първа половин година за основните индекси залага исторически базирани очаквания за добро представяне и през остатъка от годината.

На фона на ръст на пазарите с акции пазарите на американски и германски държавни облигации преживяха най-трудното си полугодие от 2013 г. насам, въпреки известното подобрение през  последни няколко месеца.

Анализаторите от Bank of America оценяват плановете на американския президент Джо Байдън за данъчни и парични стимули през последните 15 месеца на до 30,5 трилиона долара, сума, еквивалентна на икономиките на Китай и Европа, взети заедно.

Само централните банки са купували финансови активи за 0,9 милиарда долара на час. Инфлацията в САЩ сега се ускорява с 8% годишно в сравнение със средно 3% през последните 100 години.

Други сеизмични движения бяха поскъпването на петрола, 20-процентното покачване на цената на медта и сериозната инфлация при хранителните продукти.

Силното представяне на петрола подкрепи канадския долар и руската рубла. Металите помогнаха за поскъпването на южноафриканския ранд, но не и на австралийския долар. Британският паунд се справи добре благодарение на британската програма за бързо разпространение на ваксини, докато японската йена и еврото, където напредъкът по отношение на ваксинациите е по-бавен, отслабнаха.

На развиващите се пазари също се забелязват големи движения. Надпреварата на Бразилия за повишаване на лихвените проценти през последните месеци превърна нейната валута от най-лошото представящата се в света в края на първото тримесечие до най-добре представящата се сега. Турската лира удължи 20-процентния спад в цената си от миналата година, обезценявайки се още повече.

В същото време се наблюдава един парадокс - колкото повече помагат Федералният резерв и останалите централни банки, толкова по-зависими стават пазарите от продължаването на този поток от ликвидност. Така, въпреки оптимистичната пазарна прогноза за втората половина на годината, основните рискове са свързани именно с политиката на Федералния резерв. Вероятно ръстовете при акциите и растежа на БВП ще продължат да подкрепят пазара, като времето е показало, че в дългосрочен план възвръщаемостта на фондовия пазар като цяло надминава останалите класове активи.

Затова силните очаквания за растеж, по-ниските лихвени проценти, по-високите разходи от потребителите и ускоряващите се ваксинации увеличиха вярата на инвеститорите в икономиките, което ускори притока на капитали към пазарите през първата половина на 2021 г.

Оптимистично приключиха първите шест месеца от 2021 г. и за индексите на Българската фондова борса. Ръстовете са двуцифрени, като според някои брокери у нас родните индекси успяха да покажат по-добро представяне от водещите световни пазари. Така полугодието приключва с приповдигнат тон, а настроенията за втората половина от годината също са оптимистични.

Така светът навлиза в ера, подобна на двадесетте години от миналия век, когато икономиките се възстановяват от Първата световна война, а растежът е подкрепен и от парите на централните банки. Очакванията са много капитали да се насочат към инвестициите и конкретно към акциите.

Сериозен плюс е освобождаването от данък на реализираните печалби от продажбата на акции на борсите в ЕС, включително и България.

Друг позитив са все по-добрите функционалности и по-бързият достъп до пазарите, като например услугата „Инвестиции и пазари“ на „УниКредит Булбанк“, налична в онлайн банкирането им.

Тя предоставя възможност за дистанционно подаване на поръчки за покупка или продажба на ценни книжа през активен профил в услугата за онлайн банкиране „Булбанк Онлайн“. Платформата за търговия с ценни книжа дава предимството да може да се вземе самостоятелно информирано решение за това кога, какво и на каква цена да купите или продадете. Освен това, имате възможност за сравнение на цените и разполагате с бърз и лесен достъп до актуална информация за ценните книжа, търгувани на Българска фондова борса.

Можете да подавате пазарни и/или лимитирани поръчки за покупката на ценни книжа на БФБ или в чужбина.

Услугата може да се ползва от местни и чуждестранни физически и юридически лица, клиенти на УниКредит Булбанк. За целта, следва да имате активен профил в „Булбанк Онлайн“  и да посетите еднократно филиал на банката, за да подпишете необходимите документи за услугата "Търговия с ценни книжа" през „Булбанк Онлайн“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още