IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да научи Джо Байдън от наръчника на Ричард Никсън

Както и преди 50 години, американската икономика се намира в повратна точка

15:50 | 10.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кажете „Ричард Никсън“ и повечето американци ще си помислят „Уотъргейт“ и „скандал“. По-добрият прочит може да го покаже и като човека, който отвори дипломатическите отношения на САЩ с Китай.

Но по-задълбоченият анализ показва, че предизвикателствата, пред които бе изправена администрацията на Никсън - от променящите се възгледи за мястото на Америка в света, през натиска на глобализацията, до трудностите при балансирането между икономическата и външната политика - са точно тези, пред които е изправен днес президентът Джо Байдън, пише Рана Форухар за Financial Times.

Всъщност може да се каже, че Америка сега е в повратна точка, която е доста подобна на тази през 1971 г., годината, в която Никсън и неговите старши съветници взеха решението да прекъснат връзката между американския долар и златото, като по този начин премахнаха ключов стълб на Бретънуудската валутна система. Фактически именно това твърди Джефри Гартън във важната си нова книга „Три дни в Кемп Дейвид: Как една тайна среща през 1971 г. промени глобалната икономика“.

Гартън е в чудесна позиция да разкаже тази история. Работил е както в дипломацията, така и във финансите: бил е помощник на министъра на търговията в администрацията на Клинтън и управляващ директор на Blackstone Group. Той също така е направил обширни интервюта с няколко от видните фигури, които, както се казва в мюзикъла „Хамилтън“, всъщност бяха „на мястото на събитието“. Пълният списък с 44 интервюирани - от Хенри Кисинджър и Пол Волкър до Алън Грийнспан и Джордж Шулц - е впечатляващ и изчерпателен.

Защо тази история е толкова актуална днес? Защото сега, както и тогава, една ера в историята на глобалната монетарна система се приближава към своя край. Тази, която може би започна с решението на Никсън да скъса със златното покритие на долара. Това помогна да се направи износът на САЩ по-конкурентен (един вид тогавашната стратегия „Америка на първо място“) и коригира търговския дисбаланс, възникнал от твърде многото долари, излизащи в чужбина.

Тази ера също така даде възможност за значително по-голям лост на централната банка върху икономиката. Вместо да прави политически труден избор между различни групи по интереси, Никсън (и почти всяка администрация оттогава) прехвърли отговорността на Федералния резерв. По-високите лихвени проценти ограничиха инфлацията и в крайна сметка доларите отново се вляха в САЩ.

Но вместо строги ограничения на спекулациите, това подготви почвата за финансиализацията на икономиката, при която секюритизацията, а не кредитирането, се превърна в основния бизнес на американската финансова система, която стана твърде голяма, за да фалира.

Администрацията на Байдън разчита, че тази глобална икономическа парадигма ще се запази – всъщност тя е необходима, за да може президентът да изпълни плановете си за фискални стимули, които зависят от относително ниските лихвени проценти и силата на долара, даващи възможност на САЩ да заемат.

Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Какво може да научи Джо Байдън от наръчника на Ричард Никсън ли?Да си подаде оставката преди да се стигне до импийчмънт за престъпления. Ето това може да научи Байдън но се съмнявам, че му е останал акъл дори да чете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Доста слаба статия, първо проблеми и нуждата от вземане на някакви важни решения никога няма да свършат за която и да е голяма държава, ако се погледне назад всеки единпрезидент си е имал проблеми. Та какво е общото между Никсън и Байдън и двамата разчитат на печатницата, но разликата е че Никсън започва да печата, а при Байдън вече почти чатницата работи на такива обороти, че е на път да се разпадне, което прави ситуацията на Байдън далеч далеч по-сложна. Ако Никсън отвързва долара за да ограби целия свят(всички са го знаели) , то Байдън ще се наложи да лиже яко за да може тази система да оцелее поне още някой година. Това ясно показва силата на САЩ тогава и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още