IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се преработи наредбата за достъпна среда в новите сгради?

Какви са исканията на Националната асоциация на строителните предприемачи, за да не се оскъпяват жилищата с 30%, коментира председателят ѝ Георги Шопов

15:57 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg</em></p>

Снимка: Camilla Cerea/Bloomberg

Новите изисквания за достъпна среда, които се отнасят за проектирането и строителството на нови сгради в страната, бяха отложени за втори път. Това стана след дълга и упорита борба. Благодарни сме за разбирането, което прояви новото ръководство на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „ИмоТиТе“ Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

В новата наредба от 26 януари се предвижда всички апартаменти в новите кооперации да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания и то с инвалидна количка. Според асоциацията това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, бани, тоалетни и тераси в жилищата. В крайна сметка апартаментите може да се оскъпят общите части в един апартамент с 30% заради по-голямата площ, прогнозираха от НАСП.

В крайна сметка влизането в сила на текстовете от наредбата за достъпна среда, които се отнасят за проектирането на сгради, беше отложено с една година. Промяната беше обнародвана на 2 юли.

Първоначално новите изисквания трябваше да влязат в сила от 13 март, после бяха отложени с 45 дни, а с новото отлагане ще влязат в сила от 13 март 2022 г. Дотогава инвестиционните проекти, които се внасят за одобряване, трябва да бъдат разработени в съответствие с отменената наредба от 2009 г.

„Идеята на едногодишния мораториум е новите изисквания да бъдат обсъдени от заинтересованите страни. Ние ще продължим да настояваме за отпадане на текстовете, предвиждащи всички апартаменти в новите сгради да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания“, посочи Георги Шопов.

По думите му това е нерационално, както за хората с увреждания, така и за гражданите, затова от НАСП ще настояват в едногодишния мораториум с обосновка да направим така, че изискванията, които са задължителни и за апартаментите без хора с увреждания, да отпаднат.

Според него дългът на обществото към хората с увреждания не е само да се строят апартаменти, които отговарят на техните потребности. „На тези хора трябва да се създадат условия за активен и пълноценен живот, да им се осигури работа“, съветва той.

В старата наредба е записано, че при проектирането на нови многофамилни жилищни сгради с повече от 30 жилища най-малко едно жилище се предвижда за хора с увреждания и се разполага на първия надземен етаж в сградата. „Тези жилища трябва да са на партерния етаж, с оглед бързата евакуация на човека с увреждания“, уточни той и смята, че освен за хората с инвалидни колички трябва да се имат предвид и хора с нарушено зрение.

Какви са политиките, законите и регулациите, които насърчават иновационната култура в Нова Зеландия, ще разберете от разговора с Яна Минкова, специалист по бизнес  развитие и комуникации.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още