IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите ще получават данни за прегледи и рецепти чрез мобилно приложение

Хората обаче все още няма да могат да подават сигнали за нарушения чрез същото приложение

15:10 | 05.07.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Пациентите ще могат да получават информация за извършени дейности в сферата на здравеопазването чрез мобилното приложение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На базата на месечните отчети на лекари и болници ще се съобщава за прегледи, хоспитализации, интервенции, като това ще става 1 месец след настъпване на събитието, според отчитането на лекарите и болниците, обясни управителят на НЗОК Петко Салчев.

За прекратяване на договор на личен лекар известяването ще става на следващия ден след прекратяването на договора, допълни Салчев.

Скоро ще може да се получават и данни за електронни рецепти и извършени имунизации, каза още той.

Салчев подчерта обаче, че приложението няма да дава достъп до пациентското досие заради опасения за сигурността на данните. Той посочи, че всеки пациент може да влезе в досието си и през телефон със специалния код, издаден от районните здравни каси.

Освен това стана ясно, че в приложението няма и опция, чрез която пациенти да подават сигнали, ако посочената дейност не е извършена. Салчев обясни, че такава и други функционалности ще бъдат подадени след уточняване на параметрите на Националния рамков договор с лекарското съсловие.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров определи, че тези функции на приложението са стъпка в правилната посока, но НЗОК все още няма ресурс да контролира разходването на средства, защото пациентът пак не е активен участник в процеса.

Той посочи, че универсален код за достъп от РЗОК имат едва няколко хиляди души, малко повече са тези, които имат ПИК от НАП. Намерете начин хората по-лесно да получават възможност да се регистрират в това приложение, призова той.

От Българския лекарски съюз (ЕС) поискаха при добавяне на възможност за подаване на сигнал от страна на пациенти всеки такъв сигнал да бъде също проверяван, защото се случва пациенти да искат по различни причини да навредят на лекари, като подават лъжливи сигнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Кога? Стига с това бъдеще време, пишете статии за това което днес може да се прави, то е ясно че обещания за бъдещето хиляди има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още