IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Турция ще е най-засегната от загубите в туризма тази година

Индустрията ще се възстанови по-бързо в страни с висок процент на ваксинация

15:09 | 10.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Covid-19 ще струва на глобалната икономика до 4 трлн. долара през 2020 и 2021 г. поради колапса на международния туризъм, според нов доклад на ООН. Очакваните загуби са причинени от прякото въздействие на пандемията върху туризма, както и от нейните ефекти върху други сектори.

Този спад в международните пристигания доведе до загуба от 2,4 трлн. долара през 2020 г. Подобна загуба се очаква и за 2021 г., пише Statista.com.

Докато нещата се подобряват в много развити страни, картината остава мрачна в развиващия се свят поради неравенството в достъпа до ваксините.

Сега се очаква индустрията да се възстанови по-бързо в страни с висок процент на ваксинация като Западна Европа и САЩ, но експертите не очакват връщане към обичайните нива на туризъм преди пандемията до 2023 г. или по-късно.

Докладът използва три възможни сценария за своите оценки на загубите за 2021 г., които включват различни спадове в пристиганията и нива на ваксинация. При най-тежкия сценарий, който включва 75% спад на пристигащите туристи, ще има още 2,4 трлн. загуба за 2021 г. Този резултат ще се окаже опустошителен за много страни, особено за Турция, където туризмът представлява пет процента от БВП.

В доклада се посочва, че Турция ще отчете спад в търсенето на туризъм с 33 млрд. долара при най-лошия сценарий със загуби в сектори като храни, напитки, търговия на дребно, комуникации и транспорт. Това би довело до девет процента реална загуба на БВП, макар че би било частично компенсирано от мерки за фискални стимули.

Еквадор и Южна Африка също са сред страните, които вероятно ще бъдат най-силно засегнати, според доклада. При най-тежкия сценарий те биха претърпели реални свивания на БВП съответно с девет процента и осем процента.

туризъм туризъм

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Не знам дали и Гърция и Малта няма да влязат в класацията.Гърция с глупостта за 48-часов PCR за влизане в заведения, a Малта с недопускането на неваксинирани в страната след няколко дни в разгара на туристическия сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още