IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се ускорява, охлаждайки надеждите на Ердоган

Продължаващата слабост на лирата и нарастващите цени на суровините в световен мащаб означават, че е рано да започне нов цикъл на парично облекчаване

18:14 | 05.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турската инфлация се ускорява по-бързо, надминавайки всички прогнози миналия месец и намалявайки вероятността за лятно понижение на лихвените проценти, каквото е желанието на президента на страната, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали годишно със 17,5% през юни спрямо 16,6% през предходния месец на фона на ръстове в много сектори. Най-сериозно повишение се отчита при хранителните стоки, сочат статистическите данни.
Медианата на 18 прогнози в проучване на Bloomberg е за ръст от 16,8%. Всички освен четирима икономисти прогнозират повишаване на цените.

Цените на производителите са се повишили с 42,9% годишно през миналия месец и с най-много от октомври 2018 г., ръстове, които вероятно ще бъдат прехвърлени към потребителите.

Министърът на финансите на Турция Лютфи Елван заяви миналия месец, че уголемяващата се разлика между цените на производител и потребител е "доста обезпокоителна".

турска турска

Инфлацията при храните, която представлява приблизително една четвърт от потребителската кошница, се ускорява с 20% в сравнение със 17% от предходния месец. Това е доста над междинната цел на централната банка от 13%, определена за края на годината.

Индексът на основната инфлация показва, че цените без волатилните артикули като храни и енергия също се е повишил - със 17,5% годишно през юни спрямо 17% през май.

Турция облекчи строгите блокади миналия месец след спад в броя на новите случаи на заразени с коронавирус, повишавайки доверието на потребителите. Продължаващата слабост на лирата и нарастващите цени на суровините в световен мащаб означават, че е рано да започне нов цикъл на парично облекчаване, въпреки че президентът Реджеп Тайип Ердоган сигнализира за възможно намаляване на лихвените проценти през юли или август.

Намаляването на лихвените проценти през лятото „няма да се случи с тази инфлация“, коментира Кристиан Маджо, ръководител на портфейлните стратегия в TD Securities. Според него това може да се случи най-рано септември.
Джейсън Тюви, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, повтори тази прогноза. „Вече е по-вероятно цикълът на облекчаване да започне към края на 2021 г., когато изглежда, че инфлацията ще се охлади рязко“, казва той.

Централната банка, ръководена от гуверньора Шахап Кавджъоглу, запази лихвените проценти непроменени на трето поредно заседание през юни, но прие по-остър тон. Лирата е отслабнала с над 15% спрямо долара след изненадващата смяна на централния банкер на Турция през март. Кавджъоглу бе назначен на поста, след като президентът Реджеп Ердоган освободи предшественика му заради по-голямо от очакваното увеличение на лихвения процент. Затова и се смята, че новият управител на централната банка е под натиск за намаляване на лихвите. Той обаче досега даде да се разбере, че няма намерение да бърза с разхлабването на паричната политика.

Данните показват още, че годишната инфлация при стоките на дребно в Истанбул, най-големият град в Турция, се ускорява до 16,12% на годишна база през юни от 15,78% през предходния месец.

Турската централна банка ще проведе следващата си среща за определяне на лихвения процент на 14 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... и мутрата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Така е, като властта бъде взета от комлексирани самовлюбени ***, като Ердоан, Пyтeтo, венецуелския празноглавец, тлъстия Кимчу и тн., това се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още