IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпаниите ще плащат повече за замърсяването заради новите разпоредби в ЕС

ЕК иска да задължи доставчиците на горива да увеличат количеството на устойчивите авиационни горива в смесите

19:30 | 05.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Авиокомпаниите на най-големия пазар за въглеродни емисии в света в крайна сметка ще трябва да плащат за парниковите газове, отделяни от техните самолети, тъй като Европейският съюз (ЕС) засилва политиките си за климата съгласно Зелената сделка, съобщава Bloomberg. 

Предложението на Европейската комисия (ЕК) включва постепенно премахване на квотите за емисии за превозвачите и ще се прибави към мерките, които ще бъдат обявени на 14 юли, посочва източник, запознат с въпроса. Пакетът ще въведе и по-строги изисквания към компаниите в транспортния сектор, които ще трябва да използват по-чисто гориво.

ЕС се стреми да превърне своя Зелен пакт и амбициозния екологичен преход в нова стратегия за растеж, докато икономиката на блока се възстановява от пандемията от коронавирус.

Планираната зелена трансформация включва и укрепването и разширяването на схемата на ЕС за търговия с квоти на емисии въглероден диоксид, създаване на нова програма за търговия за сградите и автомобилния транспорт, както и нови стандарти за автомобилите.

ЕК иска да задължи доставчиците на горива да увеличат количеството на устойчивите авиационни горива в смесите, с които търгуват, изтъква източникът. Освен това изпълнителният орган на ЕС планира да насърчи налагането на синтетични нисковъглеродни горива в рамките на т.нар. пакет „Адаптиране към цел 55“.

По-чистите горива също ще получат преференциално третиране съгласно новата рамка на ЕС за данъчно облагане на енергията.

Законодателният тласък има за цел да приведе европейската икономика в съответствие с нова цел за намаляване на парниковите газове с поне 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Предишната цел беше за намаляване с 40%.

Този пакет ще включва и предложения за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), повишаване на енергийната ефективност и по-строги национални цели за намаляване на емисиите. Комисията ще се стреми да направи прехода по „справедлив, икономически ефективен и конкурентен“, заявяват от Брюксел в проектодокумента, който ще бъде изпратен до националните правителства и Европейския парламент следващата седмица.

Ще бъде създаден и Фонд за социално подпомагане в областта на климата, за да подкрепят най-уязвимите домакинства, за да е компенсират разходите за прехода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а пръскането на химически гадости кога ще спре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още