IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" отказва допълнителен капацитет за пренос на газ през Украйна

Компанията дава ясен сигнал, че вече не вижда проблеми пред "Северен поток 2", а цените на газа растат от това решение, посочват анализатори

10:58 | 06.07.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg LP

Руският газов гигант "Газпром" не е запазил допълнителен капацитет в търговете за разпределение на количествата газ, транспортирани през територията на Украйна, съобщава Ройтерс. Това вероятно е знак, че Москва е сигурна, че алтернативата "Северен поток 2" ще заработи, коментират анализатори.

Газопроводът стана причина за спорове и разделение между партньори в ЕС, както и между Германия и САЩ. Наложените от Вашингтон санкции през 2019 година обаче само забавиха реализацията на проекта. През май американският президент Джо Байдън съобщи, че страната му се отказва от санкциите срещу проектната компания Nord Stream 2 AG и свързаните с нея физически и юридически лица, за да не рискува отношенията си с Берлин.

Чрез "Северен поток 2" "Газпром ще удвои капацитета на трасето си по дъното на Балтийско море и така заобикаля Украйна, а и Полша като транзитьори на руския природен газ в Европа.

По данни на Montel News руската компания не е участвала в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през 2021 - 2025 година, провели се на 5 юли. Киев е предложил свободни 9,8 млн. куб. метра на ден през газовата 2021 - 2022 година, която започва от 1 октомври, както и 15 млн. куб. метра на ден през 2022 - 2023 година на входната точка "Суджа" на руско-украинската граница.

Преди седмица "Газпром" не участва и в търга за разпределение на т.нар. прекъсваем капацитет, тоест който може да бъде спрян от оператора на газопреносната мрежа, за юли в обем от 64 млн. куб. метра дневно за същата входна точка.

Преди години руският гигант подписа петгодишно споразумение за транзита през Украйна с количества 109 млн. куб. метра на ден до 2020 година, припомня още изданието.

В платформата за газовите търгове GSA е видно още, че "Газпром" не запазва капацитети и на входната точка с Полша за газовата 2021-2022 година, нито за дългосрочен период (2022 - 2025 година).

Според анализатори всичко това означава, че "Газпром" вече не вижда пречки в реализацията на "Северен поток 2". За да си осигури допълнителна гъвкавост, компанията е купила спотове на терминали за втечнен газ в Европа. През миналата година руският гигант е записал рекорд в износа на втечнен газ за своите европейски клиенти.

Ройтерс посочва, че решението на "Газпром" да не участва в търговете за разпределението на допълнителен капацитет е повишило цената на газа до 400 долара за 1000 куб. метра в европейските газови хъбове. Натиск на пазарите оказват и високите температури в Северна Европа, които увеличават търсенето на енергия за охлаждане.

В Украйна коментират тези решения с опит за допълнителен натиск на Москва за реализацията на "Северен поток 2". През май от "Газпром Експорт" например са коментирали, че потребителите от Европа ще могат да получат допълнителни количества газ само през спорния газопровод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Казвам, че проблемните мюсюлмани им са локализирани предимно в Северен Кавказ. В най-лошият случай след 20-30 години да им дадат независимост и директно се отървават от 8-10 милиона. Докато тук в България ц*ганите са буквално в почти всяко село, градче или голям град. Каква ще бъде картината след едни 50-100 години е повече от ясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Русия ако расте демографски това е само заради раждаемостта при руските мюсюлмани. Останалите са малцинство и се топят както навсякъде другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
kmilchev
преди 2 години
Украйна не е чак толкова зле. В момента ИТ секторът им расте като гъба (с американска помощ, разбира се) и до няколко години се очаква да станат голям играч в тази област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
многодобре
преди 2 години
Днес украинците са си затворили корабостроителен завод с над 120 годишна история. Преживял е две войни, но управлението на близачите на хамерикански *** не преживя. Та те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлев, викаш Путин е клептократ, обаче по него време руснаците забогатяха, резервите са рекордно високи, върнаха си Крим, победиха в Сирия. Друго беше при пияницата Елцин :) Там не крадяха - ни той и семейството, ни Березовски, ни Ходорковски, ни Немцов, ни вся остальная *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Ето например преди няколко седмици излезе официалната цифра на българите във Великобритания, които са получили статут - около 280k. И това са хора на 30-35 годишна възраст в активна детеродна възраст, не пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Прави ли ти впечатление, че отговарям на троловете по техния начин.Ти си редовният, който пише глупости.Да почнем с това, че Украйна вече имала собствен добив от 20 млрд. - това "вече" е от съветско време.Украйна имала внос от 4 държави - има на хартия, всичкото е виртуален реверс на руски газ, който реверс след 3 години ще се изпари яко дим.Руснаците загубили украинския пазар :) Хахахаха - като как - предали са го на въпросните 4 държави :) Продават на хартия на тях :) Може би загубиха кражбите за стотици милиони от кражби от транзита, да си спомни 2009-та защо спря той за месец и нещо ? Щели да внасят норвежки газ :) Хахаха - същият, който в момента го внасят немците ? Как ще стане ? По балтик пайп, който е вързан към немската тръба ? Любопитен съм да видя. Загубли полския пазар :) Като ка, при положение, чеи в момента поляците внасят 2/3 от газпром и 25% от Новатек ?Такива глупости дрънкаш, че не знам защо си губя времето с теб :)А че Пръдлев е ***, всичко го знаят - бил русофил :) Хахахаха Русофил, който обижда руснаците, викайки им мужици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
kmilchev
преди 2 години
Като го направят преброяването на населението тази година, ще видим как е положението и в България и в Русия. Но като цяло Русия винаги ще бъде по-добре демографски просто защото им трябват визи, за да емигрират. А и там има цели райони в Сибир, където имат по 5-6 деца средно на жена. Говоря за етнически руснаци, не за чеченци или дагестанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
някакъв комуникационен проблем ли имаш с хората ... ?! прави ли ти впечатление , че сте само няколко човека във форума , дето ръсите постоянно цинизми и обиждате ... ?! защо останалите могат да не употребяват епитети и квалификации , а ти не ... ?! а по въпроса колко умно са постъпили от газпром , като са заобиколили украйна и полша . ами загубиха два-три пазара . в украйна за 30млрд кубика - вече имат собствен добив за 20млрд и 10 млрд внасят от полша , румъния , унгария и словакия . ще строят интерконектор с полша , за да могат поляците да ползват техните хранилища , и те да внасят норвежки и от газовият терминал . подготвят се за физическо прекъсване на газовият поток от рассия ... :))) ... и полският пазар за 10млрд кубика , който до '25 ще се удвои . и латвийският ... и 30% от финландския ... не е да не са позагубили ... а защо ... ?! оставям на теб да преценяваш геостратегическите дълги игри на зануленият голям малък мъж в кремля ... :))) ... там си силен ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Естествено, че съм русофил. Единственото нещо което твърдя е, че ако не бяха клeптократа путин и неговата шайка и находищата се раздавха на концесия а не се подаряваха на газпром, русия щеше да печели поне 3 пъти повече. Така обаче средствата щяха да влизат директно в бюджета, а сега чрез строежа на разни потоци клeптократа-yбиец ги кешира диектно при другарчетата си. Не искам и няма да опавям русия, но е доста гадно и често гнусно да гледаш какво се случва там. Даже ние сме цвете в сравнение с тах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още