IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларната индустрия търси начин да бъде по-ефективна

В периода 2010-2020 година цената на соларните панели намаля с 90%

14:14 | 17.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като прекара десетилетия в опити да намали разходите при производството на електроенергия от слънцето, сега соларната индустрия се фокусира в ново начинание - повишаване на ефективността на панелите. Производителите в момента работят върху иновации, които да подобрят технологията така, че централите да могат да произвеждат повече енергия, пише Bloomberg.

През последните две години цената на соларните панели намаля значително, коментират от Wood Mackenzie. Според компанията новите технологии, които се разработват сега, ще направят производството на енергия от Слънцето още по-евтино.

Източник: Bloomberg

Според разработчиците иновациите ще позволят производството на същия обем електроенергия от по-малки по големина панели. Това е от съществено значение по отношение на загубата на земи, производствените разходи и други разходи, свързани с панелите като например ценните метали.

Като цяло изграждането на соларна централа днес вече е по-евтино спрямо газовите и въглищните централи. Цената на панелите намаля с 90% в периода 2010-2020 година. Допълнителните разходи за технологии за съхраняване на енергия обаче все още карат инвеститорите да се замислят преди да вложат средства в такъв проект.

Но новите технологии могат напълно да променят ситуацията.

Например се разработват по-тънки и прозрачни панели и така и прозорците на сградите ще могат да бъдат "впрегнати" в производството на електроенергия, спестявайки ценна земеделска земя, на която се разполагат стандартните соларни панели. Тази технология се разработва от Korea Electric Power и оттам смятат, че тя ще промени съществено пазара.

Друга иновация са двустранните панели. Обикновено соларните централи "събират" слънчевите лъчи само от едната страна на своите модули. Но малки количества светлина се отразяват от земната повърхност и могат да се използват. Двустранните панели стават все по-популярни от 2019 година насам, когато се появиха за първи път, но бумът им замря, след търговските спорове между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още