IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Стойчева: Въпреки ръста на цените интересът към покупка на имоти се запазва

София ще продължи да привлича нови жители въпреки отлива по време на пандемията, казва мениджърът на imoti.net

12:31 | 06.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Когато става въпрос за имоти, любопитството и вниманието на хората винаги се изостря, дори и във времена на пандемия, когато интересът към имотите се запазва, макар и цените да продължават да растат.

"Всички очаквахме поради цикличността на пазара и здравната криза сделките да намалеят, цените да паднат, но това не се случи и си има обективни причини", каза пред bTV Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net.

Според нея основните причини за покачването на цените на пазара за имоти са няколко - достъпността на ипотечните кредити и ниските лихвени проценти и натрупаните спестявания в банките, които хората инвестират в имоти, тъй като банковите депозити не носят доход.

Макар редица експерти да твърдят, че много хора напускат София, според Стойчева столицата ще продължи да привлича много нови жители заради повечето възможности за работа, както и многото университети, които се намират на територията на града.

В най-търсените райони на София цените на жилищата са нараснали отдавна – това са квартали като "Изток", "Изгрев" и "Гео Милев", а само в "Младост 1А" цената на двустайни апартаменти бележи ръст от 30% в сравнение с 2019 г., а тази на тристайните - с 50%.

Търсенето на тристайни апартаменти сега изпреварва двустайните, докато преди най-търсени са били двустайните жилища, каза Стойчева. От март 2020 г. досега два пъти се е увеличило и търсенето на четиристайни апартаменти с площ над 100 кв. м. Жилищата се търсят основно за живеене, не толкова за инвестиция, посочи тя.

Един от факторите, които определят търсенето на жилища сега, е и страхът от ускоряване на инфлацията и очакването за влизане на страната ни в еврозоната, отбеляза Стойчева. 

В началото на тази година интересът към крайградски имоти е най-голям в района на Варна. Силен интерес към подобни имоти има и в района на Велико Търново, като купувачите са не само хора от града, но и от други големи градове в областта и от страната, съобщи Стойчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
simbad
преди 2 години
Божидара само едно и също мели а дано някой се излъже, обаче няма кой. Празните имоти отиват към 30% в София а в страната още по зле. Направо се чудя къде да живели 9 милиона българи 1990г. а от тогава има много много нови сгради. *** на гладни мутри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Брокерски ***, къде 50% ръст на цени, хеле пък и двойно търсене :) Може, ако е бил 1 - сега са 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още